Politika

Aleksandar Vučić: Neću se izviniti Naseru Oriću (VIDEO)

Predsjednik Srbije rekao je da ga je “u ljudskom smislu” pogodila Orićeva rečenica te da su mu se ponudila trojica srpskih advokata iz Beograda da ga zastupaju u toj tužbi.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da se neće izviniti komandantu Armije BiH u Srebrenici Naseru Oriću, koji je ranije rekao da će to tražiti od Vučića, najavivši i mogućnost tužbe zbog izjava povodom oslobađajuće presude Oriću i Sabahudinu Muhiću u Sudu BiH.

– Ja se naravno neću izviniti Oriću. Spreman sam da trpim sve konsekvence – rekao je Vučić gostujući na Televiziji “Pink”.

Predsjednik Srbije rekao je da ga je “u ljudskom smislu” pogodila Orićeva rečenica da su mu se ponudila trojica srpskih advokata iz Beograda da ga zastupaju u toj tužbi i naveo da “to govori o tome koliko Srbi poštuju svoje žrtve”.

Orić je ranije kazao kako će zbog izjava Aleksandra Vučiča tražiti od njega javno izvinjenje.

– Taj čovjek je javno na televiziji izjavio da sam ja nekome vadio oči, prije nego što je optužnica i podignuta. Za to će mi se morati javno izviniti – kazao je Orić.

Podsjetimo, nakon što je po nalogu Srbije Orić uhapšen u Švicarskoj i donošenja odluke da će on ipak biti izručen u BiH, a ne u Srbiju, Vučić je i tada prokomentirao “da pitanje ratnih zločina nije uvijek pitanje pravde već politike”.

– Ko će vratiti oči Slobodanu Iliću i ko će vratiti desetine pobijenih Srba u Podrinju? Slobodana Ilića spominjem jer mu je svojim rukama Orić izvadio oči i preklao ga – rekao je Vučić, tada premijer Srbije, pozivajući se na iskaz “svjedoka” iz istrage, a koji mu u tom trenutku ne samo da nije smio biti poznat, već ga ni u kojem slučaju nije smio ni citirati, budući da se nije radilo o utvrđenoj činjenici.

Vučić je i nakon što je Sud pravosnažno oslobodio Orića, utvrdivši da su upravo svjedoci o kojima govori Vučić potpuno nekredibilni i ne može im se pokloniti vjera, nastavio s istom retorikom kazavši da “to što neko nije osuđen iz političkih razloga, ne znači da nije počinio zločine” i da je “očigledno da za Srbe neće biti pravde”.

Izvor
faktor.ba
Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!