Društvo

Vratiti ćirilicu u javnu upotrebu i moderne medije

​BANJALUKA – Ugledni lingvisti, stručnjaci za jezik, izdavači, te predstavnici medija, kulturnih i javnih ustanova, u srijedu, 20. marta, s početkom u 10 časova, u administrativnom centru Vlade Republike Srpske održaće forum o ćirilici.

Forum će biti održan u organizaciji Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske i Društva članova Matice srpske u Republici Srpskoj.

“Forum o ćirilici posvećen je zaštiti ćiriličnog pisma sa stanovišta zaštite kulturnog nasljeđa i prvi je korak u realizaciji Povelje o srpskom kulturnom prostoru, koja definiše zajedničku politiku djelovanja u oblasti kulture Republike Srpske i Srbije, ali i mnogo šire, gdje god živi srpski narod”, rekla je Natalija Trivić, ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske.

Ona je najavila otvaranje pitanja statusa ćirilice u aktuelnim kulturološkim, sociološkim i političkim okolnostima.

“Prvi cilj foruma je promocija i afirmacija ćirilice, prvenstveno kroz izraženu podršku domaćim izdavačima da objavljuju knjige pisane ijekavicom na ćiriličnom pismu, ali i da se otvore i razmotre drugi potencijalni instrumenti podrške”, pojasnila je Trivićeva. Drugi aspekt, prema njenim riječima, je pitanje ćirilice u javnoj upotrebi u BiH, odnosno ćirilice u modernom informatičkom društvu.

“Nepostojanje svijesti o njegovanju jezičkog izraza, ali i globalna komunikacija u kojoj jezik podrazumijeva latinični izraz, svakako je doprinijela tome da otvorimo ovu priču kako dodatno da osnažimo i afirmišemo ćirilicu u javnoj upotrebi, da se ovo pitanje otvori u javnim ustanovama, školama, medijima”, istakla je Trivićeva.

Drago Branković, predsjednik Društva članova Matice srpske u Republici Srpskoj, rekao je da je cilj foruma da se ćirilica približi svakom građaninu jer je riječ o jezičkom patriotizmu i naglasio da su pitanja za razmišljanje koliko je građana u Republici Srpskoj nepismeno, koliko je pismenih građana koji ne pišu i skoro ne znaju čitati ćirilicu, a koliko je pismenih koji znaju ćirilicu, a ne koriste je.

“Nemamo ništa protiv drugih jezika, ali želimo da čuvamo, njegujemo, razvijamo i usavršavamo naš jezik. Nova informatička termionologija i globalizacijski tokovi ozbiljno ugrožavaju ne samo naš jezik i pismo, nego i druge jezike malobrojnih naroda. Kako u tom globalizacijskom toku, gdje su amerikanizacija i evropeizacija dominantni procesi, sačuvati ono što jeste nacionalno i naše”, rekao je Branković.

On je naglasio da u svijetu postoji 5.000 do 6.000 jezika, a samo stotinu jezika, među kojima je srpski, ima vlastito pismo. Na forumu će, između ostalih, učestvovati prof. dr Miloš Kovačević, prof. dr Milanka Babić, akademik Slobodan Remetić, akademik Sreto Tanasić i brojni drugi eminenti profesori srpskog jezika koji rade na univerzitetima u Republici Srpskoj.

Izvor

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!