Društvo

Osnovci u Doboju uče kineski jezik

To su riječi koje je nakon jednog časa kineskog savladala Anita Petković. Uz 300 đaka, u dobojskoj školi Sveti Sava izučava ga fakultativno. Jezik nije lak, kažu osnovci, zainteresovani su da uče, priča nastavnica.

“Učenici ovdje su veoma prijateljski, veoma aktivni učenici i mnogo vole kinesku kulturu i kineski jezik”, kaže Min Gao, nastavnica.

“Objašnjava nam kako da izgovorimo i napiše nam kako se to napiše na kineskom”, kaže Gabrijela Topić, učenica.

Sa jednakim naporom i Kinezi uče srspki. Radnica ambasade studirala ga je u Pekingu, a najteži su joj, objašnjava, bili padeži. 

“Najteža je gramatika, što se tiče samog jezika naravno to sam naučila na univerzitetu, ali što se tiče korištenje to je u praksi”, kaže Huang Ši, iz ambasada Kine u BiH.

Dobojlije kineski uče dva puta sedmično, podijeljeni u deset grupa. U nastavi pomažu i nastavnici engleskog. Pomoć za opremanje kabineta stigla je od kineske ambasade. 

“To je još jedan važan rezultat za našu obrazovnu i kulturni saradnju između Kine i Republike Srpske”, kaže Đi Ping, ambasador Kine u BiH.

Nakon informacije o mogućnosti učenja kineskog, škola je obavila testiranje. Zbog velikog interesovanja, iako je planirano da jezik uče đaci od 6-9 razreda, nastavom su obuhvaćeni  i niži razredi.

Izvor

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!