Društvo

Zajedno jačati svijest o zdravijoj sredini

BANJALUKA – Privreda, građani i institucije RS moraju zajednički raditi na jačanju svijesti o potrebi očuvanja životne sredine, kao i na usvajanju niza mjera kako bi se smanjilo zagađenje, posebno kad su u pitanju veliki industrijski zagađivači.

Loading...

Ovo je jedan od zaključaka seminara “Veliki industrijski zagađivači” u organizaciji Kluba novinara Banjaluka, održanog u Hajdučkim vodama, na kojem su, osim predstavnika redakcija iz različitih medijskih kuća u RS, prisustvovali predstavnici Fonda za zaštitu životne sredine i energetske efikasnosti RS, Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, kao i Rudnika i termoelektrane Ugljevik.

Srđan Todorović, direktor Fonda, rekao je da je važno da građani znaju da novac koji izdvajaju za očuvanje životne sredine služi unapređenju kvaliteta života.

On je naveo primjer nove naknade za zagađenje životne sredine prilikom registracije motornih vozila, ističući da će taj namet iznositi svega nekoliko maraka, ali da će novac biti usmjeren u različite mjere i aktivnosti smanjenja zagađenja.

Svjetlana Radusin, pomoćnik ministra za zaštitu životne sredine u Vladi RS, rekla je da postoje fondovi koje RS koristi kako bi ostvarila ciljeve i obaveze Energetske zajednice, dok je Zlatko Malović, projekt menadžer za izgradnju postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova u Ugljeviku, rekao da je ta elektrana veliki zagađivač prevashodno zbog velikog procenta sumpora u ugljenu koji se koristi za proizvodnju struje, ali da će negativni efekti biti znatno smanjeni u narednih godinu dana, kada novi sistem za odsumporavanje, finansiran od strane Vlade Japana, bude spreman za upotrebu.

On se osvrnuo na medijske napise da je ta elektrana jedan od najopasnijih evropskih zagađivača rekavši da postoje sumnje u metodologiju koju su autori studije koristili, ali da će samo rješavanjem problema odsumporavanja kompletan elektroenergetski sektor RS ostvariti norme i ciljeve iz evropskih obaveza, te da će sistem biti znatno čistiji.

Istakao je da je u projekat uloženo gotovo 200 miliona maraka i da građani treba da znaju da čistija proizvodnja električne energije košta, te je izrazio očekivanje da će vlasnik RiTE Ugljevik, Vlada RS, pomoći da se amortizuje finansijsko opterećenje, kao i da će dio troškova pokušati namiriti prodajom kreča kao nusprodukta odsumporavanja.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!