Banjaluka

“Ježeva kućica” u Dječijem pozorištu RS: Udahnut novi život voljenoj basni

Banjaluka – Predivna scena koja asocira na šumu, kuća ježa osvijetljena lampicama, boje i muzika koje odražavaju atmosferu šume i osobine likova, popraćene šuškavim zvucima nagovještaja radnje, načinili su pravo malo čudo na sceni Dječijeg pozorišta Republike Srpske.

Loading...

Sve ovo stvoreno je da udahne novi život voljenoj “Ježevoj kućici” i prikaže je u drugačijem ruhu. “Ježeva kućica” u režiji Slobodana Perišića premijerno je odigrana tokom ovog vikenda. Glumci Đurđa Vukašinović, Ana Anđelić, Božana Bijelić, Aleksandar Blanić, Boris Šavija i Darko Stojić oživjeli su svima poznate likove, a za predivnu i impresivnu scenografiju bili su zaduženi Marko Bilbija i Monika Ponjavić.

– Kao što je sam tekstualni predložak ove priče model basne, “Ježeva kućica” se više služi tim jezikom. Model basne se služi jednostavnim slikama koje mogu dovoljno snažno da evociraju emocije i da prenesu poruke. Cilj je bio da stvorimo vizuelni jezik koji može uz postavu ovog tipa da odgovori svim zakonima koje model basne može da pruži – rekao je Bilbija.

Naglasio je da je nizanje pojedinih scena osmišljeno tako da oslikava određeni lik, što je bilo zapaženo prilikom smjenjivanja pozadinske boje, u skladu sa pojavom određenog lika. Svjetlo je dalo svoj doprinos vizuelnom ispunjenju koje je planirano.

– Koncepcija je u tom antropomorfizmu između ljudi i životinja, koji se u ovom slučaju pomalo pomjera. Glumci skidaju maske, vraćaju ih nazad. Sve je u žanrovski neodređenom tonu, kao i sama muzika. Trudili smo se da scenografija ne bude doslovna slika šume i životinjskog svijeta, ali da ima neke elemente koji to evociraju. Služili smo se jednostavnim, mjestimičnim ikonama prostora, koji će biti dovoljno bezvremen da komunicira kroz ideju, a dovoljno likovan da stvori bajkoviti svijet – kazao je Bilbija.

Publika je prihvatila ovakav pristup oživljavanju “Ježeve kućice”, te je izvođenje bilo popraćeno aplauzima. Posebno je značajno što je cjelokupna ekipa predstave sačinjena od domaćih glumačkih snaga, što je dodatni razlog za ponos, kako smatra i sama direktorica Dječijeg pozorišta Republike Srpske Ljiljana Labović-Marinković.

– Vrijedjelo je upustiti se u ovaj veliki zadatak. Jedno novo slovo je upisano u istoriju ansambla Dječijeg pozorišta i kulture i umjetnosti Republike Srpske – naglasila je Labović-Marinković.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!