Hronika

Nastavak suđenja za zločine nad Srbima u Brodu

Pred Sudom BiH danas će biti nastavljeno suđenje nekadašnjem komandiru vojne policije Hrvatskog vijeća odbrane Alminku Islamoviću za zločine nad srpskim civilima u Brodu 1992. godine.

Na posljednjem ročištu 4. februra pročitana su tri iskaza bivšeg direktora Tehnoservisa u tadašnjem Bosanskom Brodu Ratka Kovačevića na okolnosti da je sa 20.000 njemačkih maraka 15. maja 1992. godine otkupio život od optuženog Alminka Islamovića.

Tužilac Miroslav Јanjić je na počektu ročišta uložio izvod iz matične knjige umrlih za Kovačevića, te njegove iskaze date 16. januara i 19. maja 2006. godine i 6. decembra 2007. godine.

Islamović je optužen da je kao pripadnik i komandir Vojne policije HVO-a od marta do oktobra 1992. godine učestvovao u hapšenju, ubijanju, psihičkom i fizičkom maltretiranju srpskih civila koji su bili zatočeni u podrumu stare stanice policije u tadašnjem Bosanskom Brodu i na stadionu Poleta.

Na teret mu je stavljeno odvođenje zarobljenih na prinudni rad, paljenje i pljačkanje njihove imovine, kao i uništavanje vjerskih, kulturnih i istorijskih spomenika.

Početak suđenja zakazan je za 9.00 časova.

(SRNA)

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!