Kultura

Oliver Njego nastupio u Banskom dvoru: Toplo veče ispunjeno šarenilom zvuka

Banjaluka – “Kad bagrem dogodine zamiriše, ko zna gde ću biti. U tišini slutim da joj se imena ne mogu setiti nikad više.”

Loading...

Ovi stihovi pjesme “Priča” Miloša Crnjanskog, izrečeni glasom operskog pjevača Olivera Njege, popraćeni muzikom kompozicije “Adagio” Tomaza Albinionija, čuli su se na njegovom nastupu u Banskom dvoru Kulturnom centru.

Pregršt stihova naših pjesnika (Šantića, Bojića), isprepleteni s muzikom slavnih kompozitora, arije, dueti, kancone, djelići opera i opereta, srpske šansone bili su samo dio šarolikog repertoara koji je publika s oduševljenjem prihvatila i nagradila aplauzima.

Gošće večeri bile su Snežana Savičić-Sekulić (sopran) i Nevena Živković (klavir). Muzičko šarenilo bilo je popraćeno promjenama svjetla u dvorani, usklađenim sa tonovima muzike. Praznik za sva čula, rekli bi mnogi, a sam Njego je rekao da je namjera bila da svako iz dvorane ponese poneki pozitivan utisak za sebe i da čuje nešto po svom ukusu.

– Izveli smo, kako je moja draga profesorka Radmila Smiljanić govorila, “od Baha do sevdaha”. Trudili smo se da niko ne izađe iz sale, a da bar jedna kompozicija nije bila po njegovom ukusu. Najviše je tu napolitanskih pesama, poneka arija i dueti – kazao je Njego.

Kad je riječ o skladnoj saradnji sa Snežanom Savičić-Sekulić, koju je publika mogla da čuje u duetu s Njegom, ali i u solo izvođenjima, on je objasnio da je u pitanju jedan svojevrsni kontinuitet.

– U operi smo pevali neke predstave, ali sam otišao iz opere pre nekih desetak godina, na akademiju. Što se tiče ležernijih nota i multižanrovskog pristupa pevanju, to smo zadržali u nastupima. Nikog ne presiram da sluša operu. Ako neće publika u operu, hoće operski pevač među narod, pa će pokazati i da to nije bauk – kazao je Njego.

Njihova saradnja je počela u Operi Narodnog pozorišta u Beogradu, a nastupali su i na koncertima, u pratnji orkestra.

– Verujem da će program kod publike naići na oduševljenje, zato što je bilo svega – opere i operete, mjuzikla, romanse, šansone, sicilijanskih pesama i naših domaćih romansi, a to su biseri i iz riznice svih tih žanrova – objasnila je Savičić-Sekulić.

Dodala je i da je nastupanje sa pijanistkinjom Nevenom Živković nešto što se njeguje i događa na sedmičnom nivou. 

– Sarađujemo svake nedelje, a mimo opere se viđamo na koncertnoj sceni. Mislim da je ovo večeras bilo jedno lepo, romantično i toplo veče – dodala je Savičić-Sekulić.

Repertoar

Na repertoaru koncerta u Banskom dvoru publika je mogla da čuje žanrovski raznolike pjesme. Među njima su bile: napolitanske kancone “Chitarra romana”, “Tu ca nun chigne”, “Funiculi Funicula”, zatim dijelovi operete “Vesela udovica”, te “Summertime” iz opere “Porgi i Bes”, dijelovi Mocartove opere “Don Đovani”, ali i ruske romanse i solo pjesme.

Izvor

Ključne riječi
Loading...

Komentariši

Za napredne opcije komentarisanja, možete se prijaviti
avatar
  Obavještenja  
Obavijesti me o
Back to top button
Close
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!