Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Privreda

Problemi stočara sa uzgojem teladi

PRNJAVOR – Mnogi stočari imaju problema sa uzgojem teladi i mladih junica, a to je od presudne važnosti za kvalitet krava i što dužu laktaciju, rekao je danas u Prnjavoru Milovan Ćućić iz Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Ćućić je istakao značaj tema koje su obrađene na današnjem predavanju o uzgoju priplodnog podmlatka i ishrani muznih krava, sa akcentom na optimalnom vremenu žetve silažnog bilja i načinu pripreme silaže i sjenaže.

“Teme o kojima je danas bilo riječi su važne i formulisane u saradnji sa mljekarima ove regije tako da im pomognu u daljem radu. Predavanja su predviđena za mljekare na srednjem ili višem nivou stručnosti”, naveo je Ćućić.

On je najavio da će resorno ministarstvo, u okviru USAID-ovog projekta za razvoj poljoprivrede i poljoprivrednog preduzetništva “Farma”, tokom ove sedmice organizovati predavanja i u Gradišci, Modriči, Bijeljini i Kozarskoj Dubici.

Predsjednik Udruženja mljekara Republike Srpske Vladimir Usorac rekao je da su mljekari imali priliku da čuju koje greške prave u ishrani teladi i muznih krava, ali i koji su načini da hrane grla na najbolji i najjeftiniji način.

“Samo u pogrešnoj ishrani teladi možemo da izgubimo od 10 do 20 odsto mlijeka od buduće krave zato moramo otklanjati greške i povećavati proizvodnju. Suština je da se proizvede što više mlijeka, da telad i junice budu što kvalitetniji, jer onda imamo i kvalitetnije krave i da budu što manji troškovi u proizvodnji mlijeka” , kaže Usorac.

Naredna obuka proizvođača sira, mliječnih proizvoda i savjetodavaca o principima ishrane muznih krava biće održana sutra u Gradišci.

Predavanje je održao je profesor Darko Grbeša sa Poljoprivrednog fakulteta u Zagrebu.

(SRNA)

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button