Društvo

Obilježen Dan veterana službi bezbjednosti Republike Srpske

U Sokocu je danas obilježen Dan veterana službi bezbjednosti Republike Srpske, kao sjećanje na 30. mart 1992. godine kada je izvršena smotra “milicije Srpske Republike BiH”.

Predsjednik Udruženja veterana službi bezbjednosti Srpske – Podružnica Istočno Sarajevo Radovan Pejić rekao je da je “milicija Srpske Republike BiH” bila preteča prve organizovane legalne oružane sile u tadašnjoj Srpskoj Republici BiH.

On je podjsetio da je u svečanom stroju na stadionu Bara na Sokocu tada bilo 230 milicionera/policajaca Srpske autonomne oblasti /SAO/ Romanija, a da je njih 70 bilo osposobljeno za izvršavanje posebnih zadataka.

Povodom Dana veterana službi bezbjednosti danas su upriličeni prijem kod načelnika opštine Sokolac Milovana Bjelice, posjeta spomen-sobi, a položeni su i vijenci na centralno spomen-obilježje.

Pejić je rekao novinarima da je sa načelnikom Bjelicom dogovorena saradnja o tome da na Sokocu bude određen trg ili ulica koja će nositi ime Zorana Cvijetića, načelnika Centra javne bezbjednosti Srpsko Sarajevo koji je stradao tokom rata.

Pejić je naglasio da je bilo riječi i o idejnom rješenju i izgradnji obilježja u kompleksu stadiona “Bara” u Sokocu.

Bjelica je napomenuo da se danas obilježava jedan od najznačajnijih datuma u novijoj istoriji naroda sa ovih prostora jer je tada srpski narod organizovao svoj MUP.

On je istakao da nikada niko nije postavio pitanje legaliteta i legitimiteta, te da su potpuno bile politički jasne odluke srpskog naroda u BiH da treba da zaštiti svoju teritoriju, građane i sve stanovnike bez obzira na nacionalnost.

Јedan od učesnika postrojavanja “milicije Srpske Republike BiH” Malko Koroman smatra da bi 30. mart trebalo da bude uvršten u kalendar obilježavanja značajnih datuma Srpske.

Na centralno spomen-obilježje na Sokocu, na kome je upisano 1.250 imena poginulih srpskih boraca, danas su vijence položile delegacije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, Udruženja veterana službi bezbjednosti Srpske – Podružnica Istočno Sarajevo, specijalnih jedinica MUP-a, učesnika u prvom postojavanju milicije, opštinske Boračke organizacije, opštine Sokolac i grada Istočno Sarajevo.

(SRNA)

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!