Sport

Godišnjica najveće tragedije na auto-trkama, poginule 84 osobe

Na današnji dan 1955. godine dogodila se najsmrtonosnija katastrofa u istoriji automobilizma, na čuvenoj trci 24 časa Le Mana. 

Francuski vozač Pjer Levek izazvao je trkački incident na stazi u kom je i sam poginuo, ali je u smrt poveo i 83 gledalaca.

Thumbnail

On je vozio 240 kilometara na sat u blizini u blizini gledališta, koje je bilo veoma blizu staze. Tada je zakačio automobil Lensa Meklina, poslije čega je došlo do praska u kome su veliki dijelovi automobila pri velikoj brzini poletjeli u gledalište.

Bio je to pravi masakr na tribinama. Dijelovi automobila i stotine ljudi je podleglo povredama i skončalo na licu mjesta, a ubrzo je uslijedila i velika eksplozija u kojoj je bilo novih žrtava.

I sam Levek je poginuo na licu mjesta, dok je jedini koji je imao sreće u ovom katastrofalnom udesu bio Meklin. Njegov automobil je bio slupan, ali je on izašao nepovrijeđen iz incidenta.

Nesreću su snimile kamere, a u njoj je osim vozača Leveka poginulo 83 gledalaca, dok je 120 povrijeđeno.

Pjer Levek je poginuo u 49. godini života. Tokom karijere je bio i profesionalni hokejaš i teniser. U motosportu je počeo da se takmiči u Formuli 1 za Tolbot 1950. godine, za koji je vozio šest trka.

Na Le Manu je za Talbot vozio četiri trke od 1950. do 1954. godine. U godini prije nesreće je učestovao u nesreći u sedmom satu trke. Poslije toga je izbačen iz tima, ali se naredne godine priključio timu Amerikanca Džona Fiča i vozio je Mercedes-Benc 300 SLR.

Kada je Levek udario Meklinov auto otpozadi, njegov Mercedes je poletio u vazduh, uletio na dio tribina, pokosio gledaoce koji su bili najbliži stazi. Hauba je uz druge dijelove krhotina odletjela u publiku i pri ogromnoj brzini sasjekla je na desetine gledalaca kao giljotina.

Thumbnail

Levek je izletio iz automobila tokom incidenta, a lobanja mu je slomljena kada se prizemlji, što je bilo fatalno za njegov život

Ubrzo je zbog curenja goriva izbio požar, a zbog dodatnih legura magnezijuma i drugih metala došlo je i do eksplozije koja je slala užarene dijelove u gledalište. Spasioci su bili potpuno izenađeni takvom pojavom. Pokušavali su da ugase plamen vodom, a samo su ga povećali. Kao rezultat toga, auto je gorio narednih nekoliko sati.

Trka je nastavljena i pored velikog incidenta, zvanično, da ne bi došlo do stampeda gledalaca i blokiranja puta za ambulantna kola. Mercedses je zatražio hitan sastanak, i osam sati nakon incidenta, odlučeno je da se povuku iz trke dok su vodili trku, dva kruga ispred Jaguara.

Thumbnail

Pobijedio je Majk Hotorn, slavivši uz šampanjac. Na Levekovoj sahrani francuski su novinari iz revolta držali Hotronovu fotografiju sa šampanjcem. Ironijom sudbine, Hotron je poginuo četiri godine kasnije u nesreći s “Mercedes-Benzom”.

Najveća diskusija poslije nesreće pokrenuta je po pitanju bezbjednosti na trkama. Zbog neadekvatnih bezbjednosnih standarda i projektovanja staza, došlo je do zabrane motosporta u Francuskoj, Španiji, Švajcarskoj i Njemačkoj, sve dok staze ne budu dovedene u nivo sa najvišim bezbjednosnim standardima. Tribine kakve su bile na Le Manu, tik uz stazu, više nikada nisu viđene na trkama.
 

Izvor

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!