Privreda

Pašalić: Isplata podsticaja poljoprivrednim proizvođačima nikada bolja

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske Boris Pašalić rekao je danas u Banjaluci da isplata podsticaja za poljoprivrednike nikada nije bila bolja otkako je ustanovljen ovaj vid podrške proizvođačima, budući da je od 71 milion KM podsticaja za prošlu godinu isplaćeno oko 62,5 miliona KM.

Pašalić je najavio da će u narednih nekoliko dana i to biti intenzivirano, budući da dolazi proljećna sjetva. 

Loading...

– Potrudićemo se da do kraja marta ažuriramo sve svoje obaveze iz prošle i izvršimo obaveze iz ove godine. Tu, prije svega, mislim na premiju za mlijeko. Želimo da već u narednim danima isplatimo jednu takvu premiju – rekao je Pašalić novinarima.

On je poručio da će sigurno postojati dobra dinamika isplate podsticaja i u tekućoj godini. 

– Ministarstvo, osim dugova iz prošle godine i ranijeg perioda, ne duguje nijednu KM poljoprivrednim proizvođačima. Oni znaju da su ta sredstva izvjesna i imaju razumijevanje za manja kašnjenja u isplati koja se dešavaju u dijelovima godine kada moraju malo da sačekaju zbog nekih drugih plaćanja – objasnio je Pašalić.

On je, kada je riječ o padu prihoda preduzeća Šume Srpske sa 5,2 miliona KM u 2017. godini na 4,7 miliona KM u prošloj godini, ocijenio da se to desilo zbog određenih problema uzrokovanim vremenskim prilikama kada nije mogla da se obavlja eksploatacija. 

– Ne možemo govoriti o značajnijem poremećaju. Važno je da “Šume” posluju pozitivno, što naravno nije dovoljno. Prepoznali smo dosta problema u toj firmi i potpuno smo opredijeljeni da ih riješimo u narednom periodu. U skladu sa tim razvijaćemo informacioni sistem, a biće i određenih kadrovskih promjena kako bi se gubici smanjili – rekao je Pašalić.

Pašalić je naveo da je broj zaposlenih u “Šumama” dovoljan i da neće biti novog zapošljavanja, izuzev specifičnih kadrova koji budu potrebni tom preduzeću.

On je rekao da je i dalje cilj da se onemogući ili smanji izvoz trupaca, budući da je ovdašnji drvoprerađivački sektor u usponu i treba mu obezbijediti dovoljno sirovina. 

– Proizvođači, koji imaju viši stepen finalizacije, mogu da proizvode, prodaju i izvoze vani, ali nemaju dovoljno sirovine – rekao je Pašalić.

(SRNA)

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!