Društvo

Šta čeka Karadžića u Hagu: Tri moguća scenarija

U Bosni i Hercegovini se sa velikim očekivanjima gleda ka Žalbenom vijeću Medunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove, gdje će sutra biti izrečena pravosnažna presuda Radovanu Karadžiću, koji je u prvom stepenu osuđen na 40 godina zatvora za zločine počinjene tokom posljednjeg rata na teritoriji te države.

Loading...

Nekadašnja haška istražiteljka Nevenka Tromp za “Avaz” govori o tri moguća scenarija presude Karadžiću.

Njoj je, kaže, najpoželjnija opcija, pa i najlogičnija, da bude proglašen krivim za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu zajedno s tadašnjim strukturama Srbije

Ne isključuje, međutim, ni mogućnost da Karadžić bude oslobođen.

“Prvi scenario je da velikim dijelom bude potvrđena prvostepena presuda po kojoj je dobio 40 godina robije jer je kriv za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, uključujući i genocid”, kaže Tromp.

Kao drugi navodi mogućnost da prvostepena presuda bude preinačena i da znatno bude smanjena zatvorska kazna, pa čak i da Karadžić bude oslobođen.

A, kao treću mogućnost, ona vidi da bude osuđen na doživotnu robiju.

“Smatram da će sudije igrati na sigurno, pa se neću iznenaditi ako na kraju bude osuđen da do kraja života ostane u zatvoru. Time bi se umirila javnost u BiH, odnosno žrtve zločina za koje je odgovoran Karadžić”, rekla je Tromp, koja je radila kao istražiteljka tribunala u postupku protiv bivšeg srpskog i predsjednika SRJ Slobodana Miloševića.

Tromp, koja je i autorka knjiže “Smrt u Hagu”, u kojoj detaljno govori o suđenju Miloševiću, kaže da bi Karadžić mogo biti osuđen i za, kako kaže, genocid u Bosanskoj Krajini i/ili Podrinju.

Kaže da vjeruje da će Karadžić biti osuđen na doživotnu robiju uz “sitne korekcije prvostepene presude”.

“To bi bio neki status quo. Prvotna presuda već je poznata. Ako se ne bi dirala uloga Srbije u ratu u BiH, onda je to neka sigurna opcija za Tribunal”, smatra Tromp.

Karadžiću je suđeno po dvije tačke za genocid, po pet tačaka za zločine protiv čovječnosti i po četiri tačke za kršenja zakona i običaja ratovanja koje su počinile srpske snage tokom rata u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995.

Pretresno vijeće Haškog tribunala je prije tri godine, 24. marta 2016., proglasilo Karadžića krivim za genocid na području Srebrenice 1995. godine i za progon, istrebljivanje, ubistvo, deportaciju, nehumana djela (prisilno premještanje), terorisanje, protivpravne napade na civile i uzimanje talaca. Osuđen je u prvom stepenu na 40 godina zatvora.

Osloboden je krivice po optužbi za genocid u drugim opštinama u BiH.

Na sutrašnjem izricanju presude biće predstavnici Udruženja logoraša BiH, predvođeni pedsjednikom Jasminom Meškovicem i predstavnice Udruženja Majke Srebrenice.

(SRNA)

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!