Kultura

U Srpcu promovisan zbornik “Sava Mrkalj, pjesnik i filolog”

Promocija zbornika “Sava Mrkalj, pjesnik i filolog” održana je u ponedjeljak naveče u holu Doma kulture u Srpcu.

Loading...

Posjetioce je, u ime Centra za kulturu i sport, pozdravio stručni saradnik za kulturu Stevan Umljenović, a o knjizi su govorili predsjednik Krajiškog kulturnog centra “Sveti Sava” Banjaluka Dragan Krošnjar i priređivač Duško Pevulja, profesor na Filološkom fakultetu u Banjaluci.

Profesor Pevulja kaže da je zbornik nastao povodom 235 godina od rođenja i 185 godina od smrti Save Mrkalja, sa željom da se na jednom mjestu objedine podaci o njegovom životu i detaljno predstavi njegov rad.

U knjizi su se našli najbolji radovi koji su nastali u vremenskom intervalu od 150 godina, a koje su napisali najznačajniji proučavaoci Savinog djela, književni istoričari i lingvisti, te 12 Mrkaljevih originalnih pjesama.

Ovom prilikom, Pevulja je pomenuo i trenutno stanje srpskog jezika, istakavši da situacija nije na zavidnom nivou, ali da vjeruje da će narod uvidjeti značaj jezika i neraskidivu vezu koju ima sa narodom koji ga govori. On dodaje da je srpski jezik stoički podnio velika iskušenja, te da vjeruje da će tako biti i sada.

Dragan Krošnjar je govorio o zborniku i značaju očuvanja jezika i kulture kao identiteta naroda, što je i cilj Krajiškog kulturnog centra “Sveti Sava”. Krošnjar je izjavio da će ove godine biti završen jedan od većih projekata na kojem se radi već pet godina, a riječ je o dokumentarnom filmu “Kordun-zemlja bez ljudi”, koji gledaoce vraća 500 godina unazad i prikazuje život i stradanje Srba graničara, Krajišnika kroz istoriju.

Ljubitelji književnosti su imali priliku da pogledaju i izložbu “Sava Mrkalj-dva veka duga”, prenio je Radio Srbac.

Izvor

Ključne riječi
Loading...

Komentariši

Za napredne opcije komentarisanja, možete se prijaviti
avatar
  Obavještenja  
Obavijesti me o
Back to top button
Close
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!