Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Politika

Višković: Zajednička obaveza da razbijemo stereotipe o Srbima

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je danas da srpski narod u Republici Srpskoj i BiH prati dešavanja na Kosovu i Metohiji i daje punu podršku rukovodstvu Srbije i predsjedniku Aleksandru Vučiću da zaštiti Srbe na Kosovu i Metohiji.

Višković je naglasio da BiH nije priznala samoproglašeno Kosovo zbog toga što nema saglasnost Srpske i neće je ni dobiti.

– Naša i vaša obaveza je da razbijemo stereotipe o Srbima i stvorenu lošu sliku o našem narodu i da pokažemo da to nije tačno – poručio je Višković studentima pravnih fakulteta iz Kosovske Mitrovice, Banjaluke i Istočnog Sarajeva koji su posjetili Administrativni centar Vlade Srpske.

Višković je rekao da su na ovim prostorima neke civilizacijske tekovine bile prisutne prije nego u ostatku Evrope, ali da danas ista prava ne važe jadnako za sve.

On je istakao da i studenti kao budući pravnici vide koliko ima malo prava i pravde, a više mišića ili čak sile.

– Zašto za nekoga ko se nalazi na nekoliko stotina kilometara udaljenog od nas važe jedni, a ovdje drugi principi? Zašto neko ima pravo na nešto, a neko drugi nema to pravo, iako se svi pozivaju na međunarodno pravo i principe? Pravo ako je pravo, onda važi za sve i pravne norme bi trebale da budu svuda iste. Ali očito je da nisu i to se pokazalo više puta i pokazuje, nažalost, na primjeru srpskog naroda više nego kod drugih – naglasio je Višković.

On je dodao da postoji mnogo obrazloženja za to i kao primjer naveo rad Haškog tribunala koji se stalno bavio srpskom krivicom i zločinima koje su počinili Srbi.

– Zločinci su zločinci i trebalo bi svi da odgovaraju za počinjene zločine, a ovdje ih je bilo na jednoj, drugoj i trećoj strani. Mi samo to tražimo – dodao je Višković.

On je podsjetio da je na osnovu odluke Vlade prije nekoliko mjeseci u Narodnoj skupštini Srpske odbačen izvještaj o Srebrenici koji je tretirao stradanje samo jednog naroda i formirane međunarodne komisije koje će istraživati stradanje svih naroda na području Srebrenice u periodu od 1992. do 1995. godine i stradanje Srba u Sarajevu.

– Želimo da svima koji budu htjeli da se bave istorijom omogućimo argumente i pokažemo da tamo nije stradao samo jedan narod, nego i drugi. Mi samo želimo istinu, Srpska nema nikakve skrivene namjere, ali očito nekada smeta i istina jer je već kreirana slika o tome – naglasio je Višković.

Predsjednik Vlade Srpske je istakao da je Republika Srpska uređenija od drugog entiteta u BiH i da to pokazuje i činjenica da je mjesec ili dva dana poslije izbora formirala sve organe vlasti.

– Na nivou FBiH i BiH nemamo završeno formiranje vlasti i to nam predstavlja problem. Moraju tamo da postoje legalni organi vlasti kako bismo kroz saradnju mogli da rješavamo zajednička pitanja – rekao je Višković.

Govoreći o spoljnopolitičkim temama, Višković je naglasio da je Srpska opredijeljena za evropski put, ali da to ne znači da ne može i ne smije sarađivati sa Rusijom koja je njen prijatelj ili Kinom sa kojom želi da još čvršće sarađuje.

– Naš put prema Evropi ne smije biti ograničen saradnjom sa nekim drugim i mora uvažavati Srpsku. Ne mogu se interesi Srpske dovesti u pitanje zbog evropskog puta BiH. Imamo usvojen mehanizam koordinacije kako bi sva evropska pitanja rješavali kroz njega. Naš stav je jasan – dozvolite nama u BiH da se dogovaramo o svim pitanjima, nemojte nam ništa nametati i nemojte favorizovati nijedan narod – kaže Višković.

Prema njegovim riječima, odgovornost za BiH leži na ljudima koji žive u njoj.

– Mi najbolje znamo koji su naši problemi, o kojim pitanjima se možemo dogovoriti, a o kojima ne možemo i ona mogu sačekati. Imamo mnogo pitanja o kojima treba da se dogovaramo, a to je što više posla, radnih mjesta, bolje plate, prije svega, u realnom sektoru i da što više mladih ljudi zadržimo na ovim prostorima – istakao je Višković.

Govoreći o protestima dijela opozicije u Srbiji, Višković je naglasio da Srpska ne odobrava takvu vrstu uličnih dešavanja i nasilje i da sve što treba može da bude riješeno na izborima čije rezultate moraju da poštuju svi koji se bave politikom.

– Treba voditi pregovore između pozicije i opozicije i ako se usaglase da imaju vanredne izbore neka ih imaju, a onda neka svako traži svoju šansu. Koliko znam rukovodstvo Srbije ne bježi od vanrednih izbora. Neke stvari su instruisane, prije svega, da bi bila nanesena šteta legalnim organima Srbije u pregovaračkom postupku sa Prištinom u vezi sa statusom Kosova – ocijenio je Višković.

On je studente upoznao o sastavu Vlade, načinu njenog izbora i ovlašćenjima i poželio im prijatan boravak u Banjaluci i Srpskoj.

Višković je predstavnicima Pravnog fakulteta iz Kosovske Mitrovice uručio amblem Republike Srpske i knjigu za biblioteku fakulteta svjetski poznatog autora Gideona Grajfa u kojoj piše o stradanjima u Јasenovcu i donosi nove detalje i potresne stvari koje ne smiju biti zaboravljene.

(SRNA)

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button