Politika

Čedomir Jovanović: Doživotni zatvor Karadžiću djelimična, ali nedovoljna satisfakcija za porodice žrtava

Lider Liberalno-demokratske partije (LDS) Srbije Čedomir Jovanović smatra da je pravosnažna presuda Radovanu Karadžiću i izrečena kazna doživotnog zatvora, uz potvrdu svih navoda iz prvostepene presude, djelimična, ali nedovoljna satisfakcija za porodice žrtava koje su stradale zbog njegove politike.

– S druge strane, ova presuda jeste jedan od osnova i temelja na kojima možemo graditi nove odnose kao i politiku pomirenja u cijelom regionu. To se, prije svega, odnosi na BiH, u kojoj su narodi od ove politike najviše i stradali – kaže Jovanović.

Loading...

Poručuje kako danas nema pobjednika ili poraženih.

– Ovo je dan kada moramo još jednom razmisliti gdje nas je odvela luđačka politika devedesetih i kako završavaju oni koji su vodili zemlje u besmislene ratove, a građane u pakao. O skidanju krivice sa cijelog naroda za zločine Karadžićeve ratne politike odlučit ćemo sami, ukoliko budemo spremni da se od tih zločina ogradimo i da osudimo politiku koja je do njih dovela – ističe predsjednik LDS-a.

Naglašava kako nije vrijeme za otvaranje starih rana i raspirivanje mržnje.

– Presuda Karadžiću mora biti snažna opomena i poziv na odgovornost pred samim sobom, kao i pred prošlim i generacijama koje dolaze. Ova presuda je podsjetnik šta se dešava kada se problemi rješavaju ratom i razlog da u budućnosti vodimo politiku koja će spriječiti da nam se surova prošlost ikada više ponovi – navodi Jovanović.

Prema njegovim riječima, samo će takva politička borba u budućnosti imati smisla.

– Samo ćemo na taj način pokazati da smo razumjeli i prihvatili činjenice vezane za sva počinjena zla – kako ona kojima je u Hagu presuđeno, tako i ona koja su ostala nekažnjena. I na kraju, samo jasnom osudom ratnih zločina i zločinaca iz ratova devedesetih možemo se nadati razumijevanju i saradnji u regionu, pa i zajedničkoj budućnosti na zdravim osnovama – poručio je Jovanović.

(Vijesti.ba)

Ključne riječi
Loading...

Komentariši

Za napredne opcije komentarisanja, možete se prijaviti
avatar
  Obavještenja  
Obavijesti me o
Back to top button
Close
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!