Društvo

Svjetski mediji o Radovanu Karadžiću: “Čovjek sa hiljadu lica”

Prvi predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić, koji je bio političar, psihijatar, pjesnik, pa čak i “iscjelitelj Novog doba”, živio je raznolik život prije nego što ga je Haški tribunal osudio na osnovu optužbi za ratne zločine, piše AFP pred današnje izricanje drugostepene presude.

Loading...

Agencija navodi da Karadžić, kojeg predstavlja kao “bivšeg lidera bosanskih Srba” i opisuje kao “čovjeka sa hiljadu lica”, danas čeka konačnu presudu nakon što je 2016. godine prvostepeno osuđen na 40 godina zatvora zbog učešća u “međuetničkom ratu u BiH u kojem je poginulo 100.000 ljudi, a raseljeno više od dva miliona”. 

AFP ističe da su o Karadžiću podijeljena mišljenja, te da ga neprijatelji, međunarodna zajednica, kao i Hrvati i Bošnjaci u BiH, osporavaju i smatraju odgovornim za ratne zločine, dok je za mnoge Srbe “heroj koji je stao u odbranu svog naroda tokom rata u BiH od 1992. do 1995. godine nakon raspada bivše Jugoslavije, te da je sličan herojima iz srpske epske poezije koji su mu bili inspiracija”. 

Agencija podsjeća da je Karadžić rođen 1945. godine u selu Petnica, nedaleko od Šavnika u Crnoj Gori, da se 15 godina kasnije preselio u Sarajevo, gdje je studirao medicinu i upoznao svoju kasnije suprugu LJiljanu. 

“Za Karadžića, koji je bio britak pjesnik, priča se da je živio boemski život, da ima prijatelje među muslimanima, da je radio kao psihijatar fudbalskog tima i da nije pokazivao puno nacionalističkih tendencija”, piše agencija. 

Karadžićev profesionalni mentor Ismet Cerić kaže da bivši predsjednik Republike Srpske “ima hiljadu lica”, te da ne živi u stvarnosti. 

Agencija podsjeća da je bivši predsjednik Savezne Republike Jugoslavije Slobodan Milošević isključio Karadžića iz mirovnih pregovora u BiH krajem 1995. godine. 

AFP navodi da je Karadžić nakon postpisivanja Dejtonskog sporazuma bio prinuđen da podnese ostavku usljed pritiska međunarodne zajednice, nakon čega se krio, a pojavljivali su se izvještaji o tome da je sklonište tada pronašao u pravoslavnim manastirima u udaljenim dijelovima zemlje. 

Novinska agencija naglašava da je Karadžić dostigao “skoro mitski status” nakon što špijunske službe nisu uspjele da ga pronađu, te da je kasnije uzeo identitet “duhovnog ljekara” Dragana Dabića, koji je bio njegov alter ego. 

“Dabić je održavao lekcije, pisao je kolumnu u jednom nacionalnom magazinu, a Karadžićeva maska pala je kada je 2008. godine uhapšen u Beogradu, nakon skoro 13 godina bježanja”, dodaje agencija, uz napomenu da je za informaciju koja će dovesti do hapšenja Karadžića bilo ponuđeno pet miliona dolara. 

Karadžiću će danas u Hagu biti izrečena drugostepena presuda. 

Prvostepenom presudom on je proglašen krivim po deset tačaka optužnije i osuđen na 40 godina zatvora. Bivši predsjednik Republike Srpske presudu je opisao kao “monstruoznu”, a sam proces u Hagu kao “političko suđenje”.

(SRNA)

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!