Banjaluka

Uskoro javni poziv za projekte iz oblasti kulture

07.02.2020.07.02.2020.Uskoro javni poziv za projekte iz oblasti kulture

Grad Banja Luka će i u ovoj godini izdvojiti značajna sredstava za kulturu, s posebnim akcentom na sufinansiranje projekata iz oblasti kulturnog i umjetničkog stvaralaštva. Javni poziv na koji će se moći prijaviti ovi projekti biće raspisan krajem ovog mjeseca, a na raspolaganju udruženjima i ustanovama biće oko 200.000 KM.

Loading...

-U  ovoj godini, prioritetno ćemo podržati projekte udruženja građana čiji je fokus razvoj publike kroz edukaciju i prateće programe, zatim ustanova kulture sa kojima razvijamo platforme za kontinuiran razvoj publike i djelovanje civilnog društva, kao i projekte kojima planiraju razvijati umjetničku produkciju posebno u partnerstvu sa drugim subjektima iz kulture – kazao je načelnik Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku Neven Stanić.

Kako je naglasio, podršku će dobiti i projekti kojima se ostvaruje poseban cilj, a to su razvijanje kreativnosti kod djece i  decentralizacija kulturnih sadržaja u područnim školama i društvenim domovima, te projekti koji utiču na razvoj svijesti građana o zajedničkom razvoju kulturnog turizma.

On je naveo da je Grad prošle godine po javnom pozivu podržao 41 projekat, za šta je izdvojeno ukupno 166.350 KM.

Stanić je naglasio da resorno odjeljenje na svakom javnom pozivu ima sve više prijavljenih i zainteresovanih za projekte u kulturi.

– To pokazuje da postoji dobra saradnja između Gradske uprave i civilnog sektora, a mi očekujemo da u narednom periodu tu saradnju i ojačamo – kazao je Stanić.

Ukupna sredstva planirana za kulturu u okviru resornog odjeljenja iznose 935.350 KM, što je više nego prošle godine kada je izdvojeno 693.000 KM. Detaljnu informaciju o raspodjeli sredstava odnosno o godišnjim aktivnostima u kulturnoj djelatnosti na području grada Banje Luke u 2019. godini – razmatraće odbornici na sjednici zakazanoj za narednu sedmicu.

Strategija razvoja kulture

Grad Banja Luka je jedini grad u BiH koji je izradio dokument „Strategija razvoja kulture grada Banja Luka 2018-2028“.  Usvojena je 26. juna 2018. godine na sjednici Skupštine grada.

Dokument je nastao iz inicijative da se Banja Luka kandiduje za titulu Evropska prestonica kulture 2024.

Ovaj dokument, na kojem se radilo više od godinu dana i koji je skoro dva mjeseca bio u javnoj raspravi, donosi viziju, misiju i strateška opredjeljenja kulturnog razvoja u period od 2018. do 2028. godine.

Strategija, koja je u proces izrade uključila cijeli kulturni sektor, je na osnovu ključnih izazova definisala šest opštih ciljeva:

  • Transparentna i participativna kulturna politika
  • Razvijena infrastrukturna mreža za kulturu i umjetnost
  • Jaka, autentična i profesionalna umjetnička scena
  • Definisana kulturna politika i strategija u oblastima kulturnog i prirodnog nasljeđa
  • Razvijene kulturne i kreativne industrije
  • Kulture u dijalogu

Na ovaj način tri važna aspekta kulture su zastupljena, budući da se kulturni sektor u posljednje vrijeme najčešće definiše tako da uključuje umjetnost, nasljeđe, kulturne i kreativne industrije.

 

Foto arhiva

Podijeli sadržaj? Facebook Google+ Twitter Pinterest

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!