Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Društvo

Jače mjere u Srpskoj zbog morbila

BANJALUKA – Institut za javno zdravstvo RS uputio je dopise domovima zdravlja, privatnim ambulantama porodične medicine i privatnim pedijatrijskim ambulantama u RS u vezi s jačanjem mjera za sprečavanje širenja morbila.

U Institutu su naglasili da svakodnevno prate pojavu i kretanje zaraznih bolesti kako na području RS, tako i na području FBiH, pogotovo nakon što je u Kantonu Sarajevo proglašena epidemija morbila.

“Ovo predstavlja rizik za dalje širenje morbila među osjetljivom populacijom”, istakli su u Institutu i dodali da im je u 2019. godini prijavljeno i laboratorijski  potvrđeno da je jedan pacijent obolio od morbila.

U Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, odnosno na Klinici za infektivne bolesti, kako je saopšteno iz ove zdravstvene ustanove, trenutno leže 33 pacijenta oboljela od morbila, a na dnevnom nivou pregledaju 15 novooboljelih.

Na Pedijatrijskoj klinici KCUS smješteno je dvoje djece, oboje na respiratoru zbog težih komplikacija bolesti. Podsjećaju da je jedna sedmomjesečna djevojčica i preminula.

Morbile su vrlo zarazna virusna bolest, koja se prenosi kapljičnim putem, a kako je obuhvat vakcinacijom protiv morbila, rubeole i parotitisa (MRP) posljednjih godina u RS bio niži od neophodnih 95 odsto, moraju se intenzivirati mjere za sprečavanje širenja bolesti.

MRP vakcina se, prema programu obavezne vakcinacije u RS, daje u dvije doze, s navršenih 12 mjeseci i sa šest godina (odnosno pred upis u osnovnu školu).

Izvor

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button