Privreda

Nemaju svi istu korist od jedinstvenog tržišta

BERLIN – Najviše koristi od jedinstvenog tržišta EU imali su industrijski centri, urbani regioni i Njemačka, navodi se u studiji fondacije “Bertelsman” u kojoj se ukazuje na ekonomske i društvene nejednakosti u evropskom bloku.

Jedinstveno tržište garantuje slobodu kretanja robe, kapitala, usluga i radnika širom EU.

Loading...

U izvještaju fondacije “Bertelsman” ističe se da je Njemačka apsolutno imala najviše koristi od jedinstvenog tržišta jer je zahvaljujući tome na godišnjem nivou zarađivala 86 milijardi evra.

Prema podacima u studiji, svaki građanin NJemačke bogatiji je u prosijeku za 1.046 evra zbog jedinstvenog tržišta, a prosječni državljanin EU na dobitku je 840 evra.

“Ne profitiraju svi jednako od jedinstvenog tržišta, ali svi dobijaju”, rekao je predsjednik fondacije “Bertelsman” Art de Geus.

Bogatije i naprednije ekonomije nedaleko od ekonomskog jezgra poput Austrije i Holandije daleko su bogatije zahvaljujući jedinstvenom tržištu od siromašnijih članica na jugu i istoku Evrope, koje imaju znatno manje koristi od toga.

Jedan od autora studije Dominik Ponatu naglasio je da zemlje poput Holandije i Austrije imaju konkurentne sektore, ali zavise od izvoza zbog malih domaćih tržišta.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!