Privreda

PREDUZEĆA U SRPSKOJ Trgovina omiljeni biznis, a industrija zapošljava NAJVIŠE RADNIKA

U Republici Srpskoj je 2017. godine bilo 8.034 aktivnih preduzeća i 18.048 preduzetnika koji tržišno posluju – pokazuju podaci Zavoda za statistiku RS.

Loading...

Podaci pokazuju da najviše preduzeća posluje u oblasti trgovine (34,5 odsto), dok najveći broj radnika zapošljava industrija u kojoj platu prima 40,5 odsto od oko 180.000 ukupno zaposlenih.

Najveće troškove rada po zaposlenom imala su preduzeća i preduzetnici u području “Proizvodnja i snabdijevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija” – 25.454 KM i “Informacije i komunikacije” – 23.915 KM, a najmanje u području “Djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i usluživanja hrane; hotelijerstvo i ugostiteljstvo” – 8.290 KM.

Najveća dodata vrijednost po zaposlenom, kao mjera produktivnosti rada, ostvarena je u području “Informacije i komunikacije” – 67.998 KM, zatim u područjima “Poslovanje nekretninama”- 67.816 KM i “Umjetnost, zabava i rekreacija” 64.493 KM.

Izvor

Ključne riječi
Loading...

Komentariši

Za napredne opcije komentarisanja, možete se prijaviti
avatar
  Obavještenja  
Obavijesti me o
Back to top button
Close
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!