Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Društvo

Svjetski dan osoba sa Daunovim sindromom, obucite različite čarape

​Članovi Specijalne olimpijade “Parallel” upriličiće danas obilježavanje Svjetskog dana osoba s Down sindromom revijalnom utakmicom sa igračima Omladinskog košarkaškog kluba Sloboda Tuzla.

Članovi Studentskog vijeća “Medicus” i Udruženja “Parallel” taj dan će obilježiti takmičenjem, revijalnom utakmicom, igrama za djecu, te dodjelama nagrada za najuspješnije.

Organizatori su pozvali one koji žele da im se pridruže u obilježavanju tog dana da obuku različite čarape, što je simbol Dana sindroma Daun jer ih osobe s Daunovim sindromom ne mogu upariti, a nošenjem različitih čarapa pokazuje se podrška njihovom integrisanju u društvo.

“Down Syndrom International” službeno je odredio 21. mart kao Svjetski dan osoba s Daunovim sindromom kako bi označio jedinstvenost Daunovog sindroma u potrostručenju (trisomiji) 21. hromozoma.

Obilježavanjem Svjetskog dana sindroma Down želi se upoznati, potaknuti na veće poštivanje prava ljudi s Downovim sindromom, te na razumijevanje i nastojanje za poboljšanjem njihovog položaja u društvu.

Odgovornost za to je u nadležnim državnim institucijama, organizacijama civilnog društva i građanima, jer osobe s Downovim sindromom su tople, dobrodušne, vedre, vesele, komunikativne, a mogu biti i veoma kreativne.

Izvor

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button