Društvo

Trivić: Kroz nastavne planove uvesti upoznavanje djece o proizvodnji

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić najavila je danas da će u narednom periodu nastavnim planovima i programima biti planirano redovno upoznavanje učenika o proizvodnim procesima u privrednim pogonima kako bi im se olakšala odluka prilikom izbora srednje škole.

“Tim načinom žele se preduzeti svi koraci kako bi se kreirale upisne politike i obrazovni sistemi uskladili sa tržištem rada”, rekla je Trivićeva novinarima nakon što je sa učenicima banjalučke Osnovne škole “Aleksa Šantić” obišla proizvodne pogone preduzeća “Krajina klas” u Banjaluci. 

Loading...

Ona je dodala da je cilj današnje posjete bio da se učenici završnih razreda osnovnih škola upoznaju o tome kako se odvija određena proizvodnja i koja su radna mjesta zastupljena. 

“Ukoliko učenike ne dovedete na lice mjesta, oni nemaju viziju kako sve to izgleda. Ovakvim posjetama biće obuhvaćeni pogoni prehrabmene, metalne, drvoprerađivačke i tekstilne industrije u Srpskoj”, navela je Trivićeva. 

Saša Trivić iz unije Udruženja poslodavaca Republike Srpske izrazio je zadovoljstvo što su predstavnici poslovne zajednice u prilici da zajedno sa Ministarstvom prosvjete i kulture razvijaju kompletan koncept promocije zanimanja i preduzeća, radi razvijanja upisne politike kojom bi se trebalo rješiti problem radne snage sa potrebama tržišta rada. 

On je podsjetio da poslovna zajednica već godinama upozorava na takav problem u obrazovnom sistemu. 

“Projekti posjete pogonima pružaju djeci priliku da se upoznaju sa raznim zanimanjima i izaberu šta je to što bi voljeli raditi u životu”, dodao je Trivić.

(SRNA)

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!