Magazin

Na vrijeme prepoznajte astmu

Astma je hronična opstruktivna upalna bolest disajnih puteva koja uzrokuje probleme pri disanju, a može se pojaviti na različite načine.

Osnovni mehanizam koji dovodi do simptoma astme složena je imunološka reakcija našega disajnog sistema na raznovrsne alergene iz neposredne okoline, pri čemu se razvija upalna reakcija i oslobađaju hemijski posrednici upale.

Loading...

Ono što bi trebalo da znamo jeste to da astma nastaje bez znakova upozorenja i simptomi nisu isti kod svakoga. Astmu mogu prouzrokovati različiti faktori, alergije, tjelesna aktivnost, dim cigareta, mirisi industrijskih proizvoda za čišćenje, zagađivači vazduha i slično.

Najčešće se simptomi pogoršaju tokom boravka na hladnom vazduhu, pri fizičkoj aktivnosti, izloženosti dimu, grinjama, prehladi, kod jakih emocija i stresa. Simptomi astme mogu se držati pod kontrolom samo ako slijedite zdrav način života i izbjegavate “okidače”.

Ovo su neki od prvih simptoma koji mogu upućivati na astmu:

Kašalj

Kašalj je česti simptom prehlade i gripe. Ali ako se kašalj učestalo ponavlja i pogoršava tokom noći ili u jutarnjim satima, to može biti znak astme.

Zvižduk prilikom disanja

Riječ je o čestom simptomu respiratornih poremećaja. Ako čujete ovaj zvuk, javite se ljekaru što prije.

Gubitak daha

Ako ste se upravo popeli stepenicama i osjećate da vam nedostaje zraka, dobra ideja je otići liječniku kako bi se utvrdio uzrok gubitka daha. Neki osjećaju ove poteškoće čak i prilikom razgovora.

Stezanje grudnog koša

Osjećaj kao da imate “slona na prsima” može biti neki od prvih simptoma astme. Možda ćete osjetiti i tupu bol.

Nakon izloženosti alergenima ili faktorima rizika astme, simptomi se najčešće javljaju naglo ili se u rjeđim slučajevima razvijaju tokom nekoliko sati ili dana. Klasični simptomi napada astme su: kašalj, otežano disanje-zaduha (dispneja) i zviždanje u bronhijima i plućima uz naglašeno produžen izdisaj. Prije početka napada astme, može doći do iritacije nosa i grla.

Neki ljudi privo osjete pritisak u prsima, bol ili podražaj na kašalj. Napad obično počne hripanjem i ubrzanim disanjem. Kako se ono pogoršava, svi disajni mišići postaju aktivniji. Mišići vrata se stežu, te govor postaje otežan ili nemoguć. Kraj napada je često obilježen kašljem s iskašljavanjem guste sluzi. Astma se obično pogoršava noću, a napadaji se javljaju između dva i četiri sata ujutro

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!