Privreda

“Port Dubai” kupac Luke Novi Sad

​BEOGRAD – Komisija Ministarstva privrede za sprovođenje postupka privatizacije “Luke Novi Sad” proglasila je uspješnom finansijsku ponudu koju je kompanija “P&O Ports Dubai” dala za kupovinu tog novosadskog preduzeća.

Loading...

Ponuđena je početna cijena od 7,99 miliona evra.

“Svi detalji ponude su ispravni i u skladu sa pozivom i kriterijumima. Mi smo danas proglasili kupca ”Luke Novi Sad” i to će biti ”Port Dubai”, dio grupe ”DP World” iz Dubaija”, izjavio je državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan StevanovicH.

Dodao je da će investicija u naredne tri godine biti preko 15 miliona evra, i da je to obaveza u skladu sa pozivom i ugovorom koji će biti potpisan u narednih nekoliko dana.

“Od toga negde oko pet miliona evra biće uloženo u lučku infrastrukturu, a oko 10 miliona evra u lučku suprastrukturu. Mi zaista verujemo da će ovo biti jedna veoma značajna stvar i za Grad Novi Sad, za celu Vojvodinu i za celu Srbiju”, rekao je Stevanović.

Budući vlasnik “Luke Novi Sad” je, prema njegovim riječima, treći lučki operater na svijetu i ovo mu je prvi izlazak na rijeku Dunav, što je, kaže, za nas od velikog značaja.

Državni sekretar je naveo i da je “Port Dubai” najveći kontejnerski operater u Konstanci, Roterdamu, Antverpenu i da je riječ o ozbiljnoj kompaniji kada su u pitanju iznosi koji se tiču njenog prometa.

“Mislim da je ovo svakako velika stvar za našu zemlju i za delatnost koja se zove lučkom delatnošću”, naglasio je Stevanović.

Dodao je da će u narednih par dana, poslije odgovora Komisije za zaštitu konkurenije, biti potpisan ugovor.

Kada je riječ o broju zaposlenih u kompaniji “Luka Novi Sad”, Stevanović je rekao da, shodno ugovoru o privatizaciji, broj zaposlenih mora da ostane bar isti koliki je danas, ali da, imajući u vidu da se očekuju obiljne investicije i ozbiljan razvoj ove luke, postoji dosta razloga za uverenje da će broj zaposlenih kroz vrijeme biti i veći.

“Ponosni smo na činjenicu da je ”DP World” došao u Srbiju”, poručio je sekretar.

Na pitanje zašto se išlo u privatizaciju luke u Novom Sadu, Stevanović je odgovorio da to što luka posluje profitabilno ne znači da posluje onako kako treba.

“Luka je zastarela i tehnološki poprilično devastirana”, rekao je, dodajući da je njen kapacitet 2,5 miliona tona robe za pretovar, a da je uspjevala da pretvorari oko milion tona.

Luka je, kaže, iziskivala ozbiljna ulaganja, što nije mogla da obezbijedi, zbog čega bi se, kako je naglasio, kroz vrijeme svakako desilo da ode u stečaj ili bankrot.

(SRNA)

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!