Banjaluka

Uz pomoć Vlade RS: Novi put preko Lauša od 2,5 miliona KM

 

Vlada Republike Srpske podržaće realizaciju više infrastrukturnih projekata na području Banja Luke, uključujući i izgradnja nove saobraćajnice preko tzv. „Voćnjaka“ na Laušu, vrijednosti oko dva i po miliona KM.

Ovo je saopšteno poslije današnjeg sastanka gradonačelnika Banje Luke Igora Radojičića sa delegacijom Vlade Republike Srpske, koju je predvodio predsjednik Vlade Radovan Višković.

  • Vlada RS je, između ostalog, spremna da pruži i podršku za dogradnju Osnovne škole „Miloš Crnjanski“ na Petrićevcu. U narednom periodu pripremićemo projekat i uputiti ga Vladi – kazao je gradonačelnik Radojičić, ističući kako je i do sada Grad imao izvanrednu saradnju sa Vladom RS.

On je izrazio zadovoljstvo zbog razumijevanja Vlade RS koja je spremna da i ove godine pomogne kapitalne projekte u gradu.

  • Grad je ove godine u velikom investicionom zamahu sa nizom projekata i sa ulaganjem od preko 35 miliona KM u infrastrukturu. Ali, imamo još veće ambicije i zbog toga smo zatražili podrušku republičke vlasti za realizaciju još nekih projekte – naglasio je Radojičić i dodao da je grad Banja Luka u prvih stotinu dana rada Vlade imao jako dobru saradnju sa premijerom Viškovićem.

Prema njegovim riječima, Vlada je u prethodnom periodu podržala realizaciju više projekata u našem gradu, kao što je pomoć pri obnovi zgrade Banskog dvora, Šargovačke ulice pa do projekata vodosnabdijevanja.

On je prenio da je sa premijerom Viškovićem, takođe, razgovarano o donošenju odnosno izmjeni određenih zakona, koji su od velike važnosti za Banja Luku.

-Prije svega, to se odnosi na Zakon o lokalnoj samoupravi, izmjene i dopune Zakona o uređenju prostora i građenju, Zakona o sportu, ali i još nekim, drugim zakonima. Naše prijedloge, vezane za ove zakone, uputićemo resornim ministarstvima, a očekujemo razumjevanje za naše stavove. Pored toga, zainteresovani smo i za rješenje imovinsko-pravnih pitanja za neke lokacije koje se vode kao neperspektivna vojna imovina ili kao republička imovina, ali i za neke institucije kulture – zaključio je Radojičić.

Premijer Višković kazao je da će Vlada podržati realizaciju više infrastrukturnih projekat u Banjoj Luci.

  • Na današnje sastanku, prošli smo kroz projekte koji su u fazi realizacije i čuli šta Grad planira da radi u narednom periodu. Grad ćemo podržati u realizaciji nekih kapitalnih projekte koje su planirali, ali za koje u ovom trenutku nemaju obezbjeđen izvor finansiranja – kazao je Višković.

Na sastanku je, takođe, ukazano da će Banja Luka, pored ovih sredstva, od Republike Srbije uskoro dobiti i sredstva u iznosu od 750.000 evra, koja će biti usmjerena u izgradnju tronamjenskog objekta na Petrićevcu – vrtića, mjesne zajadenice i ambulante porodične medicine. Iduće sedmice, počeće izgradnja ambulante, koju finansira Grad, dok će preostali iznos obezbjediti Republika Srbija.

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!