Politika

BiH PRED BLOKADOM Ovako će Dodik odgovoriti na OPSTRUKCIJE IZ SDA oko formiranja vlasti

Ne bude li brzog dogovora o formiranju vlasti na nivou BiH, sve institucije BiH od aprilu biće u blokadi, osim Savjeta ministara, a i on će biti u ograničenom – tehničkom mandatu.

Loading...

Takav scenario je realan nakon upozorenja predsjedavajućeg Predsjedništva BiH i lidera SNSD Milorad Dodik da će „strpljenje RS u vezi sa formiranjem zajedničkih institucija veoma brzo prestati“.

– Onog trenutka kada odlučimo da nećemo biti u zajedničkim organima, onda će oni koji sada opstruišu jasno znati u šta su doveli BiH. Kažem im da ćemo to uraditi, jer već u aprilu neće imati nikakvu vlast i neka drže priču o tehničkom Savjetu ministara – izjavio je Dodik.

Šta bi to značilo za BiH? Dodikova izjava može se posmatrati kao nastavak njegove ranije najave da će se povući iz Predsjedništva BiH ukoliko tamo ne bude mogućnosti za dogovor.

Bez obzira da li bi to značilo podnošenje ostavke, ili samo Dodikovo neučestvovanje u radu, to bi bila blokada Predsjedništva BiH.

Kao što je poznato, Parlamentarna skupština BiH već ne funkcioniše jer od konstitutivne sjednice u decembru nije održana ni jedna sjednica, a samo Predstavnički dom bi mogao da izabere Dodikovog nasljednika, ako bio on podnio ostavku.

Šef Kluba poslanika SNSD Staša Košarac potvrdio je za Srpskainfo da ova stranka neće učestvovati u radu Parlamentarne skupštine sve dok se ne dogovori kompletan novi Savjet ministara BiH.

Drugi razlog je to što su neki ministri, uključujući i predsjedavajućeg u tehničkom mandatu, istovremeno i poslanici u parlamentu.

Odbijanje SNSD da učestvuje u radu PS BiH, kao što se vidi, znači blokadu parlamenta, jer je bez njih nemoguće izabrati parlamentarne komisije, a bez kojih nema ni sjednica domova.

Priča o mogućoj paralizi institucija BiH stigla je kao hladan tuš nakon što su lideri SNSD Milorad Dodik, SDA Bakir Izetbegović i HDZ Dragan Čović samo prije nekoliko dana dogovorilio deset principa za konstituisanje vlasti na nivou BiH.

Šta se u međuvremenu promijenilo? Košarac kaže da tada ništa nije potpisano, ali da su zatezanja nastala zbog problema u SDA.

– Ono su principi o kojima postoji visok stepen saglasnosti. Izetbegović je tražio da se nastave razgovori za sedam dana na nivou delegacija oko podjele resora. Očekujemo da će taj razgovor biti, ali isto tako očekujem i da će biti nekih novih uslovljavanja, taktičkih poteza. Zbog narušenih odnosa u SDA, jedne struje koju predvodi Denis Zvizdić i druge koju predvodi Bakir Izetbegović dolazimo u situaciju da se ne može formitati vlast na zajedničkom nivou. Čini mi se da i dio međunarodne zajednice favorizuje politiku Zvizdića i da je to kamen spoticanja u formiranju vlasti – kaže Košarac.

Niko od funkcionera SDA juče nije bio dostupan za izjavu.

Istovremeno, predstavnik Koalicije za fer i poštene izbore „Pod lupom“ Vehid Šehić upozorava da bi nerad Predsjedništva BiH, uz nefunkcionisanje PS BiH, značilo problem nefunkcionisanja države.

– To bi predstavljalo blokadu. U nekom trenutku mora da dođe do konsenzusa jer niko nema pravo blokirati put BiH u EU. Ako bi došlo do blokade, ne bi imao ko da predstavlja BiH u razgovorima sa Briselom – upozorava Šehić.

Zamjenski poslanik

Savjet ministara BiH u tehničkom mandatu godinu dana imali smo i nakon prošlih izbora. Šehić kaže da to jeste po zakonima BiH, ali da realno predstavlja problem to što su neki istovremeno u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti. Čak je predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić istovremeno i član Kolegijuma Predstavničkog doma.

– Zato treba mijenjati zakon i uvesti tzv. zamjenskog poslanika s liste te političke partije, koji će privremeno biti poslanik dok se ne konstituiše vlast. To postoji u Hrvatskoj – predlaže Šehić.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!