Hronika

Evo kako su sarajevski ugostitelji utajivali porez: “Gandalf” brisao istoriju računa koji nisu prošli kroz fiskalni sistem

U Opštinskom sudu Sarajevo održana su dva ročišta uhapšenim u akciji Kasa, koju su u četvrtak izveli pripadnici SIPA-e. Prvo ročište bilo je za određivanje pritvora za dvoje uhapšenih zbog zloupotrebe položaja i pomoći pri utaji poreza te zbog računarske prevare. Na drugom ročištu raspravljalo se o određivanju mjera zabrane za petoro sarajevskih biznismena osumnjičenih za utaju poreza i računarsko krivitvorenje.

Kantonalno tužilaštvo Sarajevo zatražilo je određivanje pritvora za Olega Krautblatta i Ines Juretić, bivšeg direktora i sadašnju direktoricu firme Inspirit d.o.o, koji se terete da su zloupotrijebili položaj i da su pomagali 12-orici uhapšenih u akciji Kasa u utaji poreza.

Loading...

Kao razlog za određivanje pritvora tužiteljica Bojana Jolović navela je opasnost od bijega, uticaja na svjedoke i upornost u vršenju djela. Naime, Juretić ima dvojno državljanstvo BiH i Hrvatske, a Krautblatt BiH i Izraela te bi oboje mogli postati nedostupni pravosudnim organima.

Na današnjem ročištu za određivanje mjera zabrane moglo se čuti da su Nedžad Rašidagić, vlasnik Metropolisa, Edin Vreto vlasnik Kibe Mahala, Željko Ljubas vlasnik Konobe Luka, Nejra Ibrović vlasnica picerije Montana, Šaćir Čedić vlasnik Vatre priznali izvršenje krivičnih djela i pristali da sarađuju sa Tužilaštvom, te su za njih zatražene mjere zabrane sastajenja sa svjedocima i drugim osumnjičenim i zabrana daljih poslovnih aktivnosti dok traje istraga.

Advokati osumnjičenih zamolili su Tužilaštvo da se istraga ubrza kako ne bi doveli u pitanje poslovanje osumnjičenih koji su priznali krivnju i pristali na saradnju sa organima istrage. Pored toga, advokati osumnjičenih istakli su da u objektima većine osumnjičenih rade članovi uže porodice – sinovi, supruge, muževi i očevi, te bi bilo protivzakonito da se na njih odnosi zabrana sastajanja sa svjedocima.

Na ročištu za određivanje pritvora tužiteljica Jolović pojasnila je da je firma Inspirit d.o.o. ugostiteljskim objektima iz Sarajeva iznajmljivala softverske programe Inspirit Gastro i Gandalf. Prvim programom su korisnici mogli da duplim klikom miša umjesto fiskalnog računa, izdaju zamjenski račun koji se ne registruje u fiskalnom sistemu. Drugim programom Gandalf, koji su vlasnici kafića dobili na USB stiku mogli su da brišu istoriju korištenja sistema Inspirit Gastro, tako da bi se izbrisali tragovi koji nisu na fiskalnom računu, tako da bi u slučaju inspekcijske kontrole sve bilo u redu. Tim programima svojim korisnicima su rukovodioci firme Inspirit omogućili da ne prikazuju sav promet, nego su po svom nahođenju mogli odabrati koliko žele platiti poreza na izdate usluge i robu.

Takođe je navedeno da je Krautblatt i prije osnivanja Inspirit imao firmu koja se bavila programiranjem i da je imao program Star kafe koji je kasnije preimenovan u Inspirit Gastro. U akciji Mrkva utvrđeno je da su pojedini vlasnici u svojim objektima koristili taj program, te da je tada Krautblatt uništio određen broj podataka koji su trebali biti dokaz.

Krautblatt ovaj program napravio 2014. godine, a serviseri su znali kako funkcioniše i radili su prema naredbama rukovodilaca firme Inspirit. Ines Juretić je 2018. u ime firme Konfig iz Mostara kupila firmu Inspirit i preuzela njene korisnike i poslovanje, a Tužilaštvo tvrdi da je ona morala znati kako funkcionišu programi Inspirit Gastro i Gandalf.

Odluku o mjerama zabrane i pritvoru sutkinja Jasmina Sazdovski donijeće tokom današnjeg dana.

Izvor
oslobodjenje
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!