Društvo

Poražena Islamska država

Islamska država poražena je i na posljednjem dijelu teritorija u Baguzu u Siriji, objavile su Sirijske demokratske snage, objavljujući tako kraj samoproglašenog kalifata, koji se nekad prostirao na trećini Iraka i Sirije. Iako poraz tzv. Islamske države u Baguzu, označava kraj vlasti nad tzv. džihadističkom državom, ova grupa još uvijek predstavlja globalnu prijetnju.

Loading...

Dugoj i teškoj borbi došao je kraj. Rat protiv tzv. Islamske države trajao je najmanje pet godina. Finalni napad kurdske snage, uz podršku saveznika, povele su početkom marta u Istočnoj Siriji. Historijsku pobjedu Kurdi, širom svijeta, slave u isto vrijeme kada i Newrouz – praznik koji u ovoj kulturi tradicionalno znači početak nove godine.

“Slavimo novu godinu. Newruoz također znači i novi dan. ISIL je poražen, barem u teritorijalnom smislu. To je još jedan razlog da slavimo slobodu i život. Naravno da smo sretni”, rekao je Max Friedrich., a prenosi N1

Borbe protiv ISIL-a na području Sirije i Iraka trajale su posljednje četiri godine.

“Divno je što imamo zaista razloga da slavimo. Ostvaren je ključni uspjeh protiv tzv. Islamske države. Tako da u isto vrijeme možemo slaviti novu godinu i pobjedu protiv fašističke organizacije”, istakao je Ulent Acig.

Uz stalne i intenzivne zračne udare, ISIL je pao, ali to je imalo visoku cijenu. Baghouz je pao skoro tri mjeseca nakon što je Donald Trump najavio kako će uskoro povući američke snage iz Sirije, jer je ISIL poražen.

“Glavni faktor uspjeha Sirijskih demokratskih snaga u ratu protiv terorizma jesu demokratski principi, sloboda žena, ali i principi suživota i bratskih odnosa sa našom braćom Kurdima, Arapima, Turkmenima, Čečenima”, izjavio je Mathloum Kobani, generalni direktor SDF-a.

U međuvremenu, još uvijek traje potraga za vođom Abu Bakrom Al Bagdadijem, koji je kalifat oformio u iračkom gradu Mosulu 2014. godine.

“Upravo tu je Al Bagdadi održao govor”, naveo je Mahmoud Dawoud, stanovnik Mosula.

Stanovnici ovog grada, znali su da više ništa neće biti isto – Irak će biti uništen. Al Bagdadija traže brojne obavještajne službe, ali mu niko nije čak ni prišao.

“Prije godinu i po dana strani borci su ga pokušali smaknuti, ali ih je sve ubio”, rekao je Saddam Al-Jamal, bivši komandir ISIL-a.

Obični građani u Sriji nikada nisu imali izbora. Smrtonosno nasljeđe ISIL-a još uvijek određuje njihovu sudbinu. Situacija u izbjegličkim kampovima, gdje su uglavnom žene i djeca, je izuzetno teška.

“Potrebna nam je pomoć, hitno. Situacija je urgentna i pozvali smo strane vlade i humanitarne organizacije da nam pomognu jer će se ovo pretvoriti u katastrofu. Zdravstvena njega je sve lošija, a polako nam nestaje i hrane”, naveo je Nabil Hasan Al-Hol, voditelj izbjegličkog kampa.

Iako je izgubio teritorijalnu bitku, ISIL i dalje ostaje velika sigurnosna prijetnja.

“Objavljujemo svijetu i našim saveznicima da nam je potrebno još više podrške kako bi počeli novu fazu borbe protiv terorista ISIL-a. Moramo ih izbrisati i iz uspavanih ćelija kako i dalje ne bi predstavljali opasnos u našoj regiji, ali i svijetu”, dodao je Kobani.

Na vrhuncu moći ISIL je kontrolisao teritoriju od zapadne Sirije, do predgrađa glavnog grada Iraka, Bagdada. Posljednje bitke, pogubne po ISIL, vodile su se oko malog i dosad nevažnog grada na obali rijeke Eufrat, Baghouza.  (N1)

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!