Privreda

Trninić: Pregovaramo za kredit od 100 miliona KM za rekonstrukciju i izgradnju puteva

BANJALUKA – Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić rekao je Srni da se vode pregovori sa Svjetskom bankom o kreditu od 100 miliona KM za rekonstrukciju i održavanje postojećih i izgradnju novih magistralnih i regionalnih puteva u Srpskoj.

“Vlada je već formirala komisiju koja vodi pregovore sa Svjetskom bankom. Očekujemo brzu realizaciju tih sredstava i njihovu efektivnost da bi u predstojećoj građevinskoj sezoni krenuli u realizaciji projekata”, naglasio je Trninić.

On je podsjetio da Srpska ima mrežu od 4.200 kilometara magistralnih i regionalnih puteva i svake godine se održavaju u sklopu redovnih aktivnosti javnog preduzeća “Putevi Republike Srpske” koje njima i gazduje.

“Mi smo u posljednjnih deset godina uložili više od milijardu KM u izgradnju i rekonstrukciju oko 1.100 kilometara magistralnih i regionalnih puteva. I ove godine je planom predviđeno održavanje i investicije u nove pravce, ali su ta sredstva nedovoljna i neophodno je obezbijediti nove izvore finansiranja”, kaže Trninić.

On je rekao da će veliki projekat sanacije i izgradnje novih magistralnih i regionalnih puteva imati višestruki značaj, a posebno u pogledu komfornijeg saobraćaja i poboljšanja bezbjednosti u saobraćaju.

“Nažalost, imamo znatan broj saobraćajnih nezgoda i sa smrtno stradalima tako da nam je cilj da nizom aktivnosti, uključujući i popravljanje uslova na našim drumovima, smanjimo broj nezgoda sa smrtno stradalim i povrijeđenim licima, ali i materijalnom štetom. Materijalna šteta je samo u prošloj godini iznosila više od 130 miliona KM”, istakao je Trninić.

U okviru ovog aranžmana bila bi finansirana rehabilitacija i modernizacija puteva, tunela i mostova koji su obuhvaćeni godišnjim i trogodišnjim planovima “Puteva Republike Srpske”.

Strateškim dokumentima Republike Srpske definisani su prioriteti u izgradnji magistralnih i regionalnih puteva, a na toj listi su, između ostalih, pravci Foča – Šćepan Polje, Foča – Tjentište, Banjaluka – Bronzani Majdan – granica entiteta, Kotor Varoš – Mitrovići, Podgradci – Mrakovica i Mlječanica – Mrakovica.

Putem sličnog aranžmana u periodu od 2007. do 2012. godine obavljena je rehabilitacija 1.100 kilometara magistralnih i regionalnih puteva.

(SRNA)

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!