Politika

Čubrilović: Ćutanje pravosuđa o zločinu u Sijekovcu dokaz selektivne pravde

BANJALUKA – Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je danas Srni da je zločin nad Srbima u Sijekovcu, u opštini Brod, bio prvi ratni zločin na teritoriji BiH, koji je počinjen prije izbijanja građanskog rata i da je nedopustivo da ga pravosuđe BiH nije procesuiralo 27 godina.

Loading...

“Ovaj zločin, u kom su pobijeni civili u Sijekovcu, izvršile su regularane vojne snage Hrvatske. On je bio opomena šta čeka Srbe u BiH. Srpska uporno i bezuspješno traži da ubice nedužnih žrtava u Sijekovcu budu kažnjene za zločine. Ćutanje pravosudnih institucija još jedan je dokaz da je pravda ovdje selektivna i da postoje manje i više važne žrtve”, istakao je Čubrilović povodom sutrašnjeg obilježavanja 27 godina od zločina nad Srbima u Sijekovcu.

On je još jednom pozvao nadležne pravosudne institucije BiH da konačno podignu optužnice protiv svih pripadnika hrvatskog Zbora narodne garde, u skladu sa protokolom o saradnji Tužilaštva BiH i Tužilaštva Hrvatske, te protiv pripadnika paravojnih bošnjačko-hrvatskih formacija odgovornih za ubistva 46 civila u Sijekovcu.

Čubrilović je podsjetio da je svirepo ubistvo srpskih civila u Sijekovcu, poslije ubistva srpskog svata na Baščaršiji u Sarajevu 1. marta bila poruka koja je unijela nemir i strah u svaki srpski dom u BiH.

“Pravosudne institucije morale su zbog svega navednog, ali i zbog pravde za sve žrtve zločina, davno da procesuiraju ovaj zločin, kako se nikada i nikome ne bi ponovio”, rekao je Čubrilović.

U selu Sijekovac, u opštini Brod, sutra će biti obilježeno 27 godina od kada su Regularne snage Hrvatske sa paravojnim bošnjačko-hrvatskim formacijama izvršile stravične zločine i ubili 46 srpskih civila – žena, djece i staraca.

U prvom ratnom zločinu počinjenom na teritoriji BiH ubijeno je za jedan sat devet osoba, među kojima najviše članova porodica Milošević i Zečević, a ubijeni su očevi sa dva, odnosno tri sina.

(SRNA)

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!