Svijet

“Crna Gora i Srbija – jedna familija”, orilo se kod Ajfelove kule, Big bena, a čulo i do Montreala

I Srbi u dijaspori priključili su se podršci Srbima u Crnoj Gori u protestu protiv spornog Zakona o slobodi vjeroispovesti koji ima za cilj otimanje svetinja Srpske pravoslavne crkve. Proteklih dana u Londonu, Parizu, Cirihu i Montrealu orilo se “Crna Gora i Srbija — jedna familija”.

U Londonu su u crkvi Svetog Save održani molebani za mir i jedinstvo naroda, kao i za slobodu Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori. Protestni skup održan je ispred ambasade Crne Gore, a prisustvovali su pravoslavni vjernici predvođeni sveštenstvom, Srbi iz Crne Gore, ali i brojni britanski hrišćani koji su iskazali protivljenje Zakonu o vjeroispovesti.

Loading...

Protojerej stavrofor Goran Spaić ukazao je na to da se radi o mirnom protestu protiv “bezbožnih vlastodržaca”.

U razgovoru za Sputnjik, otac Goran je izjavio da su molebani održani u Londonu u znak ljubavi i razumijevanja za situaciju koja je zadesila Srbe u Crnoj Gori, i da smatra da su njihova prava Zakonom o slobodi vjeroispovesti gažena, te da je dužnost naroda i Crkve da pomognu u podršci da se ovaj zakon povuče.

– Potpuno smo podržali Mitropoliju i mitropolita Amfilohija da se protest deideologizuje, da nikakva ideologija, nikakva stranka, nikakva partija nemaju udjela u ovome, sve dok je na ulicama pravoslavni narod u Crnoj Gori. Ta podrška je nama potrebna, podrška naroda, kako bi ovaj zakon Vlada povukla – ističe otac Goran. 

Prema njegovim riječima, suština okupljanja u Londonu je borba za Crkvu, za pravoslavni narod koji želi da se moli Bogu i ide u crkvu onako kako su to njegovi preci radili.

– Mi ćemo imati molebane i molićemo se u crkvi i dalje. Ako bude trebalo, u znak protesta izaći ćemo na ulice, pred crnogorsku ambasadu, ovde pred našu crkvu, pred engleski parlament — svuda gdje bude trebalo. Mi ćemo u znak podrške našoj braći i sestrama u Crnoj gori učiniti sve što je potrebno.

Grupa Srba okupljala se i u prestonici Francuske, ispred crkve Svetog Save, kako bi iskazala nezadovoljstvo crnogorskim zakonom. Šetali su do Ajfelovog tornja.

Tom prilikom Srbi iz Pariza poručili su: “Crna Gora i Srbija su jedna familija!” i “Ne damo svetinje”.

Aleksandar Mijatović, jedan od učesnika skupa u Parizu, poručio je da će ovakvi vidovi podrške biti nastavljeni već u toku sljedeće nedjelje.

– Cilj je prevashodno da se da podrška narodu u Crnoj Gori da istraju u borbi i da znaju da nisu sami, da ćemo svim silama braniti naše svetinje i našu istoriju – odlučan je Mijatović.

Moleban i podrška narodu u Crnoj Gori održani su i u Cirihu, a u Frankfurtu su sveštenici imali posebnu besjedu podrške.

Podrška je upućena i iz Montreala, gde se takođe orilo “Crna Gora i Srbija, to je jedna familija”.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!