Sport

Koledž košarka pokazuje sve svoje čari FOTO

Ili bi bilo najbolje da su košarkaši Univerziteta Centralna Florida (UCF) uspjeli da dokrajče favorizovani Djuk.

Loading...

Činilo se sinoć da prisustvujemo prvom velikom iznenađenju na NCAA turniru, ali je onda ekipa Džona Doukinsa prosula sve ono što je gradila skoro 38 minuta. Tragičar je njegov sin Obri, koji je do posljednjih trenutaka odigrao perfektnu utakmicu, ali je u odlučujućim momentima podbacio. 

Na 120 sekundi do kraja Najtsi su imala četiri poena razlike i kontranapad. Doukins je imao zakucavanje, ali mu je na obruču ispala lopta. To je u narednom posjedu trojkom znao da kazni Kem Rediš. Zatim je Zajon Vilijamson preuzeo odgovornost pogodio uz kontakt za dodatno slobodno bacanje i petu ličnu Taka Fola. Zajon je promašio bacanje, ali je Ar Džej Beret uhvatio loptu preko Doukinsa i pogodio za vođstvo Djuka 77:76. Ostalo je 11 sekundi nade za UCF, Bi Džej Tejlor je uzeo loptu, pokušao od tablu, nije imao sreće, ali je priskočio Doukins i ”ćušnuo” loptu nazad. Zaplesala je po obruču, ali se na kraju predomislila i izašla za tugu na licima Najtsa i veliko slavlje Blu Devilsa.

Doukins je do posljednja dva minuta ubacio 32 poena uz šut iz igre 12 od 16. Promašeno zakucavanje, loše građenje kod skoka i na kraju nedostatak sreće kod pomenutog ”tip ina” vjerovatno će ga proganajti neko vrijeme.

Thumbnail

Diskutuje se i o odlukama sudija. Vilijamson je prilikom prodora ispužio ruku i odgurnuo čuvara prije nego što je poentirao preko Fola, a i Beret se poslužio rukama prilikom skoka za loptu nakon kojeg je postigao pobjedonosne poene.  Američki novinar Džef Gudman smatra da su arbitri pomogli Djuku, ali da to nije ništa neočekivano. Tako je najomraženiji košarkaški program u Americi prošao među 16 najboljih ekipa ovogodišnjeg NCAA turnira.

Kao što smo već rekli, ova utakmica je prava definicija Martvoskog ludila.  Djuk je bio veliki favorit, ali je Džon Doukins otkrio slabosti programa za koji je nastupao četiri godine, a nakon NBA karijere na Djuku je i započeo trenersku karijeru. U Duramu mu se i rodio sin, Obri, koji je zbog toga imao poseban motiv. Kada je njegov otac preuzeo UCF, napravio je transfer sa Mičigena znajući da će preskočiti jednu sezonu zbog toga. 

Djuk je imao solidnu prednost na poluvremenu od osam poena. Očekivalo se da Blu Devilsi pojačaju u drugom dijelu i odu na dvocifrenu prednost, ali je tada Doukins promijenio taktiku. Kao na basketu ispred zgrade, košarkaši UCF-a odmakli su pa i pet metara dvojici igrača protivničkog tima. Tre Džons i Dževin Deroijer imali su sve vrijeme ovog svijeta na šutu za tri poena. Džonsa, koji je plejmejker visok 188 centimetara, u toj rotaciji ”čuvao” je Tako Fol. Centar sa 229 centimetara i rasponom ruku od 244 centimetara ušao je u reket i potpuno ignorisao Džonsa, a u istoj situaciji je bio Delorijer. I dok je prvi pokušavao da pogodi nešto sa distance (bezuspješno), Delorijer je uglavnom izgledao pogubljeno. 

Kako ni Beret ni Rediš nisu bili u sjajnom momentumu, sve je spalo na Vilijamsona. Njemu nikako nije odgovorala gužva u reketu, uglavnom ga je na obruču čekao Fol pa je Djuk bio u velikom problemu. Da stvar bude gora po ekipu Majka Kšiševskog, protivnik je dobio krila i počeo da pogađa iz svih pozicija. Obruč se odjednom proširio za Doukinsa i drugove koji su ubacili 50 odsto šuteva za tri poena. Iznenađenje je bilo na vidiku, Djukovi frešmeni nalazili su se u teškoj situaciji, ali su uspjeli da se izdignu i možda baš ova pobjeda bude ključna na putu ka titulu.

Rivali sada imaju recept kako se suprostaviti Djuku. Znaju da šut nije najveći kvalitet ove ekipe, i pogotovo kada Rediš i Beret nisu na svom nivou onda je Kšiševski u problemu. Naredni Djukov rival je Virdžinija Teh koja je izbacila Liberti. Zanimljivo da je ekipa Baza Vilijamsa 27. februara dobila Djuk, ali na tom susretu nije bilo Vilijamsona zbog povrede. Biće ovo duel dva tima iz ACC konferencije, a vidjećemo kako će se Blu Devilsi ponašati nakon ispita sa UCF-om. 

Na Istoku nas očekuju još tri veoma zanimljiva meča. Mičigen stejt po pravi vrhunac forme dostigne u martu. U Americi kada nabrajaju mjesece poslije januara i februrara ne kažu mart nego Izo. To je omaž čuvenom treneru Spartansa Tomu Izou koji vež 24 godine vodi Mičigen stejt i odveo je ovaj program do titule 2000. godine. Kakvu god ekipu Izo imao, znajte da će na završnom turniru biti veoma nezgodna svakom rivalu. Spartansi su dobili Bredli i Minesotu, a sada je na redu LSU koji je imao teške utakmice protiv Jejla i Merilenda. Tremont Voters je lider ove ekipe, a odlične partije pruža frešmen Naz Rid koji kotira visoko na narednom NBA draftu. 

Težak zadatak imaće Gonzaga protiv Florida stejta. Buldogsi su u ove dvije utakmice pokazali da ih nije potresao poraz u finalu konferencijskog turnira protiv Sent Meriza koji je već ispao. Rui Hačimura, Brendon Klark i drugovi moraće da budu na vrhunskom nivou protiv FSU-a koji je dogurao do finala ACC. Seminolsi su u prošloj rundi pregazili Mari stejt i poslali kući Dža Morenta.

Teksas Teh i Mičigen su posljedni par u ovom dijelu kostura. Red Rejdersi su na visokom nivou cijele sezone predvođeni Džeretom Kalverom. Ovaj bek šuter koji je igra drugu godinu u koledž košarci ima veliku podršku u Italijanu Davideu Moretiju. Mičigen je protiv Floride odigrao sjajnu odbranu i sveo Gejtorse na samo 49 poena. Džo n Biljan je bio zadovoljan partijom svoje ekipe. Vulverinsi su lani bili u finalu, ali tada je Mo Vagner vukao ekipu cijelim turnirom. Ostao je tu Zejvier Simpson, ali su ključevi ekipe kod frešmena Ignasa Brazdeikisa te juniora Džordana Pula, a važnu ulogu ima i Džon Teski.

Na drugoj strani kostura ostali su favoriti Virdžinija i Sjeverna Karolina. Virdžiniju čeka duel protiv Oregona koji je na startu izbacio Viskonsin, a potom i Ju Es Irvajn. Toni Benet uvijek ima konkurentnu ekipu, ali tamošnja javnost od njega traži titulu kako bi ušao među najbolje trenere u istoriji koledž košarke. Diandre Hanter, Kajl Gaj i TaJ Džeroum su lideri ove ekipe koja je na 40 odsto šuta za tri poena po čemu je peta u državi, a protivnika spušta na samo 29 odsto. Čuvena odbrana ”packline defense” nosi velike zasluge.

Thumbnail

Perdju je izbacio još uvijek aktuelnog šampiona Vilanova koja ove sezone jednostavno nije imala tim za nešto više. Zato je Tenesi sa Admiralom Skofildom spreman za velike stvari. Upravo će Perdju i Tenesi ukrstiti koplja za ulazak u ”Elite 8”, a vidjećemo novi duel elitnnih koledž igrača, jer Karsen Edvards blista u timu Meta Pejntera. 
Sjeverna Karolina sa iskusnim rosterom igra protiv Ouburna koji ima dobar tim i podršku legendarnog Čarlsa Barklija. I u ovom duelu je sve moguće, dok bi Kentaki trebao da ima lakši posao protiv Hjustona.

Tri dana nema NCAA utakmica, a od četvrtka se nastavlja ”ludilo”.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!