Banjaluka

Muke roditelja mališana iz Kuljana: Bezuspješno traže otvaranje vrtića

Mještani Kuljana već godinama uzaludno traže da se da u ovom naselju otvori gradski vrtić, a u posljednjem pokušaju su čak predložili lokaciju koja bi mogla služiti za te namjene.

Loading...

Oni su predložili da se za potrebe predškolske ustanove u toj mjesnoj zajednici preuredi prostor Osnovne škole “Jovan Dučić”, koji se ne koristi od 2011. godine, a koji je u vlasništvu Grada Banjaluka.

Pored toga, grupa građana iz ovog naselja je Centru za predškolsko vaspitanje i obrazovanje predala 130 zahtjeva za upis djece u vrtić.

Gradonačelnik Igor Radojičić je potvrdio da je na adresu Grada stigla ova molba građana Kuljana.

– Predložili su renoviranje prostora u ovoj MZ, koje bi se koristilo za potrebe vtića. Ta lokacija, nažalost, nije predviđena da se ovogodišnjim budžetom pretvori u predškolsku ustanovu – kazao je Radojičić.

On je naglasio da je cilj ove administracije da do kraja mandata u Banjaluci ima 300 novih mjesta u vrtićima.

– Kako bi ispunili taj cilj otvorena su dva nova vrtića, i to u Obilićevu i Rosuljama, u rekonstruisanim poslovnim prostorima koja su u vlasništvu Grada. Nedavno je otvoren obnovljen i proširen vrtić “Bubamara”, što je ukupno oko 70 novih mjesta za mališane – rekao je on.

Kazao je da postoji problem na Starčevici, koji je usporio otvaranje vrtića i u ovom naselju.

– Do sada nam je dva puta padao tender za obnovu prostora u vlasništvu grada, a koji smo namijenili za mališane Banjaluke. Inače bi i tu imali barem dvije vrtićke grupe sa više od 100 mjesta – kazao je Radojičić.

Naglasio je da je pokrenut tender za dogradnju vrtića “Kolibri” u Lazarevu.

– Vrijednost radova u ovoj fazi procijenjena na 500.000 KM i tu bi trebalo biti smješteno oko 200 djece. To je ono što u ovoj godini imamo isplanirano – precizirao je Radojičić.

Prema projektu, planirani objekat novog vrtića u Lazarevu bio bi površine oko 1.150 kvadratnih metara. Prva faza je izvedena 2013, kada je izgrađen južni dio vrtića sa dva trakta po četiri jedinice.

“Ježeva kućica” u novom ruhu

Pored otvaranja novih, ove godine je predviđena i obnova postojećih vrtića. Jedan od planiranih je i obdanište “Ježeva kućica”, koje je sagrađeno prije 7 decenija i koji je godinama u izuzetno lošem stanju, a ovog ljeta se očekuje njegovo uređenje.

Za obnovu ovog vrtića predviđeno 213.000 KM. Dio troškova, jednu trećinu, sufinansiraće UNDP u cilju povećanja energetske efikasnosti u javnim objektima, što je jedan od njihovih programa. U drugoj fazi, Grad će iz vlastitih sredstava rekonstruisati sanitarne čvorove.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!