Svijet

Notr Dam zvonio u čast srpske vojske 1389.

Prema predanju, 1389. godine nakon što je bosanski kralj Tvrtko Kotromanić poslao u Firencu vijest o potpunom porazu Turaka na Kosovu polju, u Parizu su zvona sa katedrale Notr Dam, koju je večeras zahvatio veliki požar, zvonila u čast velike hrišćanske pobjede srpske vojske.

U novijoj istoriji, Notr Dam će se pamtiti i po tome što je prije šest mjeseci bio mjesto u kojem je na obilježavanju 100-godišnjice okončanja Prvog svjetskog rata, bila okačena zastava samoproglašene države Kosovo, koje niti je i tada postojalo kao država, niti je učestvovalo u tom ratu.

Loading...

Pariska katedrala koju je večeras zahvatio veliki požar, usljed čega se urušio vrh tog monumentalnog zdanja, smatra se jednim od najboljih primjera francuske gotske arhitekture.

Njena je gradnja započeta je 1160. godine, a velikim je dijelom završena tačno sto godina kasnije.

Sama crkva je impoznatnih proporcija, naročito za vrijeme u kojem je građena – duga je 128 metara, široka 48 metara, a njeni su tornjevi visoki 69 metara. Katedrala je čuvena po nizu ukrasnih dijelova, ali ponajviše po oslikanim prozorima, veličanstvenoj rozeti.

Kao i mnoge druge crkve u Evropi i Notr Dam je prošla kroz niz promjena tokom svoje istorije, a veliku je štetu pretrpjela tokom Francuske revolucije kada je značajan broj religijskih slika ili skulptura u njoj bio uništen ili znatno oštećen, piše “Jutarnji list”.

Tokom oslobađanja Pariza od nacista katedrala je pretrpela tek manju štetu od metaka koji su završili u njenoj fasadi.

Međutim, nikada u istoriji Notr Dam nije pretrpjela dramatično oštećenje poput ovog požara koji je i dalje u toku.

Sredinom 19. vijeka sprovedena je prva velika restauracija katedrale koja je trajala punih 25 godina, a u 20. vijeku uslijedile su još dvije velike obnove.

Međutim, crkveni su službenici upozoravali da je katedrali, koju godišnje poseti oko 12 miliona ljudi (više nego Ajfelov toranj), potrebna još jedna detaljna obnova.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!