Društvo

Postavljanje tabli sa obilježjima “Park prirode Una”

U narednih mjesec dana na području opština kojima u Republici Srpskoj protiče rijeka Una do ušća u Savu biće postavljene table sa obilježjima “Park prirode Una”, zaključeno je danas na sastanku u Novom Gradu predstavnika ove i opština Krupa na Uni, Kostajnica i Kozarska Dubica.

Načelnik Odjeljenja za zaštitu prirodnog nasljeđa u Republičkom zavodu za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Dragan Kovačević rekao je da je u toku izrada studije zaštite. 

Loading...

– U periodu od kada je proglašena prethodna zaštita područja rijeke Une uradili smo neophodna istraživanja na terenu. Potreban je još jedan do dva izlaska na teren. Imamo dovoljno podataka da ovaj posao uradimo za dva-tri mjeseca – naveo je Kovačević.

Prema njegovim riječima, kada bude završena studija zaštite biće proslijeđena resornom ministarstvu, koje će dokument staviti na javni uvid i, ukoliko bude opravdanih primjedbi, uslijediće korekcija, a nakon toga procedura usvajanja odluke o uspostavljanju trajne zaštite.

Zamjenik načelnika opštine Novi Grad Bojan Lukač rekao je da, osim postavljanja tabli, u narednim danima opštine treba da dostave Zavodu za zaštitu kulturno- istorijskog nasljeđa neophodne podatke da bi proces bio što uspješnije okončan.

Prethodna zaštita rijeke Une proglašena je aktom Vlade Republike Srpske 29. aprila prošle godine.

Ovim aktom je upravljanje Parkom povjereno opštinama Krupa na Uni, Novi Grad, Kostajnica i Kozarska Dubica koje tokom dvije godine, koliko traje privremena zaštita, imaju zadatak da obezbijede sprovođenje propisanih režima zaštite i očuvanje prirodnog dobra.

Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske pokrenulo je postupak za proglašavanje prethodne zaštite područja rijeke Une, uzimajući u obzir činjenice da postoji opasnost da će područje rijeke Une biti ozbiljno ugroženo u slučaju izgradnje odlagališta radioaktivnog i istrošenog nuklearnog goriva na lokaciji Trgovska gora u Hrvatskoj.

Na zahtjev ovog ministarstva, Republički zavod za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa sačinio je stručno mišljenje na prethodnu zaštitu rijeke Une, a u toku je izrada studije zaštite.

(SRNA)

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!