Kultura

Prikazan film “Vi idite, ja neću” o stradanju Srba na Kosmetu

Dokumentarni film “Vi idite, ja neću” o stradanju Srba na Kosovu i Metohiji, reditelja Hadži-Aleksandra Đurovića, prikazan je u Srpskom kulturnom centru u Modriči.

Član humanitarne organizacije “Srcem za Modriču”, sveštenik Јadranko Stojanović rekao je sinoć pred početak projekcije da je film “Vi idite, ja neću” zasnovan na knjizi “Ljetopis novog kosovskog raspeća” mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija o stradanju srpskog naroda na Kosmetu 1998. i 1999. godine, pogromu Srba prije 15 godina, te porodičnoj nesreći nestalog Miloša Ćirkovića iz Bijelog Polja kod Peći.

Loading...

– Promocija filma je dio misije koju organizacija `Srbi za Srbe` provodi širom svijeta povodom 20 godina od početka NATO agresije na tadašnju Saveznu Republiku Јugoslaviju, 15 godina od pogroma i progona srpskog i nealbanskog stanovništva sa Kosova i Metohije, kao i 24 godine od bombardovanja Republike Srpske u odbrambeno otadžbinskom ratu – rekao je Stojanović.

Projekciju filma, koja je imala i humanitarni karakter, organizovala je Humanitarna organizacija “Srbi za Srbe”, uz podršku Humanitarne organizacije “Srcem za Modriču” iz Modriče, a sinoć je prikupljeno 640 KM.

Stojanović je naveo da će sredstva prikupljena od ulaznica i donacija članova ove organizacije biti usmjerena za pomoć porodicama na Kosovu i Metohiji u sklopu vaskršnje akcije koju u Republici Srpskoj i Srbiji organizuje organizacija “Srbi za Srbe”.

Prema njegovim riječima, za 14 godina postojanja organizacija “Srbi za Srbe” prikupila je više od 3.000.000 evra humanitarne pomoći za više od 2.300 višečlanih porodica na Kosovu i Metohiji, Srbiji i Republici Srpskoj.

On je rekao da je ova humanitarna organizacija prošle godine sa 30.000 KM pomogla dogradnju i opremanje kuće višečlanoj porodici u Koprivni kod Modriče.

Stojanović je dodao i da je Humanitarna organizacija “Srcem za Modriču” osnovana nakon katastrofalnih poplava 2014. godine, a do sada je obezbijedila 100.000 KM humanitarne pomoći za socijalno urgožena domaćinsta, bolesne i stare osobe u Modriči i susjednoj opštini Vukosavlje.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!