Društvo

ČAVIĆ PRAVI ČISTKU Pljušte smjene i otkazi u “Elektrokrajini”

Rukovodilac i tehnički rukovodilac u Radnoj jedinici (RJ) „Elektrodistribucija“ Banjaluka Mirko Šurlan i Dragomir Špikić smijenjeni su, a iduće sedmice bez posla bi trebalo da ostanu i izvršni direktori za ekonomska i pravna pitanja u “Elektrokrajini” Rodoljub Topić i Rajko Srdić, kao i članovi Nadzornog odbora tog preduzeća.

Loading...

Naime, vršilac dužnosti direktora “Elektrokrajine” Dragan Čavić smijenio je Šurlana i Špikića u petak i zatražio popis nenaplaćenih potraživanja, sudskih sporova, stanje zaliha repromaterijala, personalno stanje…

Na rukovodeća mjesta u RJ “Elektrodistribucija” Banjaluka za direktora je postavljen Predrag Drljača, brat izvršnog direktora za tehnička pitanja u “Elektrokrajini” Nenada Drljače.

Za tehničkog rukovodioca u banjalučkoj “Elektrodistribuciji” postavljen je Vladimir Radusinović.

Pored ovih kadrovskih promjena, Čavić je za savjetnika za tehnička pitanja imenovao inženjera elektrotehnike Vladimira Arnauta koji je i do sada bio zaposlen u “Elektrokrajini”, ali nije obavljao rukovodeće funkcije.

Uprava nove zaposlene nezvanično pravda “povećanjem naplate od pravnih lica i smanjenjem gubitaka na mreži, umjesto što se razračunavaju sa sirotinjom”.

Promjene u javnim nabavkama i otpuštanje radnika

Naloženo je i da svi postupci javnih nabavki budu realizovani otvorenim postupkom, bez zaključivanja direktnih sporazuma, preko kojih se godinama, prema tvrdnjama iz “Elektrokrajine”, izvlačio novac, pogotovo za finansiranje izbornih kampanja.

Najavljena je reorganizacija sektora nabavki i investicija u “Elektrokrajini”.

Svi investicioni poslovi, izgradnja te održavanje elektro mreže, tvrdi se, neće više biti dodijeljivani privatnim kompanijama kao što je to bio slučaj do sada, već će ti poslovi biti rađeni sopstvenim kapacitetima jer u “Elektrokrajini” imaju sve preduslove za to.Ranije je pisano da su ranije u tom preduzeću sklapali ugovore sa spoljnim pravnim licima za najbanalnije poslove.

Pored toga, u “Elektrokrajini” je 170 radnika zaposleno na određeno vrijeme i svi oni koji su u administraciji, što je 50 odsto, ostaće bez posla, odnosno neće im biti produžen ugovor, saznaje Capital.

Ugovori će biti produženi samo neophodnim radnicima i onima u proizvodnji. Što se tiče učinka, u pripremi je pravilnik nagrađivanja koji će imati mogućnost 20 odsto smanjenja ili povećanja plate.

SNSD želi da se riješi izvršnih direktora

Rodoljub Topić i Rajko Srdić su na mjestima izvršnih direktora u „Elektrokrajini“ postavljeni kao kadrovi SNSD i sada su na tapetu da budu zamijenjeni. Izvor Capitala tvrdi da će Srdić sasvim sigurno biti smijenjen, dok Topić lobira po opštinskim odborima da dobije podršku da ostane na poziciji izvršnog direktora za ekonomske poslove.

Kandidata za poziciju izvršnog direktora za ekonomske poslove predlagaće opštinski odbor SNSD Prijedor, a za pravna pitanja SNSD iz Gradiške.

Za smjenu Topića i Srdića nadležan je Nadzorni odbor, koji je i sam pred promjenom i priprema se raspisivanje konkursa za izbor tri člana NO.

Skupština akcionara ZP “Elektrokrajina” na dnevni red sjednice zakazane za 1. april stavila je odluku o razrješenju i o imenovanju člana NO ispred PREF-a te o raspisivanju konkursa za članove NO tog preduzeća ispred Matičnog preduzeća “Elektroprivreda RS” i Fonda za restituciju RS.

Još uvijek nije poznato ko bi mogao da bude izabran u Nadzorni odbor.

Čavić: Sagledavam stanje

Čavić nije želio da govori o smjenama, istakavši samo da je u procesu sagledavanja stanja i da je analizirao stanje u dvije trećine preduzeća.

– Sagledao sam stanje u tehničkom, pravnom i ekonomskom sektoru, do polovine aprila očekujem da ću imati kompletan izvještaj o stanju u firmi. Ima dosta prostora da se naprave ozbiljni pomaci u poslovanju – istakao je kratko Čavić.

Čavić je za v.d. direktora preduzeća “Elektrokrajina” imenovan prije nešto više od mjesec dana.

Čavić je predsjednik NDP-a, a nakon slabog rezultata na prethodnim Opštim izborima, ta stranka je napustila opoziciju i djeluje u vladajućoj koaliciji sa SNSD, DNS, SP i Ujedinjenom Srpskom, te novoosnovanim DEMOS.

Prije Čavića, zavisnim preduzećem “Elektrokrajina” je u dva mandata rukovodila Seka Kuzmanović iz SNSD.

(Capital)

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!