Društvo

Lukač: Nasilnike izmjestiti iz kuća i staviti pod kontrolu, a ne žrtve

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač smatra da je potrebno zaštititi žrtve nasilja u porodici, koje su najčešće žene i djeca, od dodatnog stresa, te im umjesto smještanja u sigurnu kuću, omogućiti da ostanu u poznatom okruženju, a nasilnike izmjestiti i staviti pod kontrolu.

Lukač je napomenuo da su u slučajevima nasilja u porodici žrtve te koje se sklanjaju u sigurne kuće, smještaju u nepoznato okruženje, čime im se stvara dodatni stres.

Loading...

– Nasilnika je potrebno izolovati i staviti pod kontrolu u ustanovama ili kućama, kako god se one zvale, a žrtvama omogućiti da ostanu u svojoj kući kako bismo na prvom mjestu djecu zaštitili od dodatnog stresa i traume, kao što je promjena okruženja – rekao je Lukač novinarima u Banjaluci.

On smatra da je potrebno pronaći način da se nasilnici sankcionišu na adekvatan način, te izrazio uvjerenje da će biti mnogo prijedloga kada Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti od nasilja u porodici bude predmet skupštinske rasprave.

Vlada Republike Srpske utvrdila je polovinom marta Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti od nasilja u porodici.

U procesu primjene Zakona o zaštiti od nasilja u porodici utvrđeno je da pojedine odredbe Zakona ne obezbjeđuju punu zaštitu žrtava nasilja u porodici, pa se preciznijim normama i uvođenjem novih pravnih instituta nastoji, u skladu sa međunarodnim standardima, poboljšati i unaprijediti zaštita žrtava.

Normiranjem predloženih izmjena u tekstu Nacrta zakona, žrtve nasilja dobijaju adekvatniju i pravovremenu pomoć i podršku, dodatno unaprijeđenu prema utvrđenim međunarodnim standardima, a odgovor zakonodavca na društveno neprihvatljive radnje nasilja u porodici i sankcionisanje učinioca nasilja ostvaruje se primjenom Krivičnog zakonika Republike Srpske.

(SRNA)

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!