Društvo

NELEGALNE ZANATLIJE Kućne popravke na crno i bez reklamacije, a cijene PAPRENE

Majstore koji će za obavljenu uslugu dati račun i garanciju gotovo da je nemoguće naći zbog čega su potrošači prinuđeni da angažuju one koji rade na crno.

Loading...

Ova pojava još je više izraženija sada kada imamo tendenciju odlaska zanatlija u inostranstvo.

– Nedavno mi se pokvarila ringla na šporetu. U oglasima sam našla električara kojeg je došao tek 15-ak dana poslije poziva. Zamijenio je ringlu i uslugu naplatio 50 KM. Nisam dobila račun niti garanciju za ugrađeni dio, a nisam ni tražila jer znam da će mi taj majstor opet uskoro trebati iako sam svjesna da nemam pravo na reklamaciju – priča jedna Banjalučanka.

– Nažalost, „legalan“ majstor se ne može naći. To je moguće samo kada imate reklamaciju za neki uređaj pod garancijom i odnesete kod ovlaštenog servisera. Ali, naći majstora za bilo kakvu popravku u kući i da vam izda račun je nemoguća misija – potvrđuje i predsjednica Udruženja potrošača „Don“ iz Prijedora Murisa Marić.

Ona navodi primjer da u cijelom Prijedoru ima samo jedan „legalan“ majstor koji popravlja električne uređaje, a kaže da ima brojne primjere zajednica etažnih vlasnika koji za bilo kakav kvar u vezi sa vodom ili strujom moraju da angažuju lokalna komunalna preduzeća i javna elektro-preduzeća.

– To samo govori da ne postoje registrovani preduzetnici vodoinstalateri ili električari, ili da ih ima izuzetno malo. S druge strane, ako neko u stanu ili kući ima kvar, onda zove vodoinstalatere i električare koji rade u preduzećima, a koji po pozivu dolaze poslije radnog vremena i posao obavljaju na crno – ističe Marićeva.

Po njenim riječima, ovo tržište je nesređeno, neuređeno zbog čega najviše štete imaju potrošači. Takođe smatra da je i u interesu samih zanatlija da se ovo uredi i da legalno posluju.

– Njihova asocijacija bi trebalo da se više potrudi i da za početak napravi listu preduzetnika i majstora koji su dostupni potrošačima – dodaje Marićeva.

S druge strane, Jovica Bratić, predsednik Zanatsko-preduzetničke komore RS, tvrdi da se mogu naći majstori koji rade legalno.

– Reklamiraju se oni, potrebno je samo malo izguglati – tvrdi Bratić.

Navodi da ih ima manje nego ranih godina jer odlaze u inostranstvo da rade za veću platu.

– Iznenadićete se kada kažem, ali cijene majstora koji izdaju račune i daju garanciju su gotovo identične kao kod onih koji rade na crno. Zato su oni nama nelojalna konkurencija – navodi Bratić.

Kaže da zidari koji nisu registrovani naplate dnevnicu od 70 maraka, kao i „pravi“ zidari.

– Međutim, njihov učinak je sigurno manji i nekvaliteniji – dodaje on.

Kada su u pitanju zanatlije, Vladi Republike Srpske trenutno je primat uvođenja dualnog obrazovanja u srednje škole koje bi moglo da bude „spas za privredu Srpske“. U toku je analiza, a od naredne školske godine predviđeno je uvođenje novih zanimanja koja su neophodna na tržištu rada. U planu je i reforma osnovnog obrazovanja, kroz koju bi mogli biti uvedeni određeni preduzetnički predmeti još u osnovnim školama.

– Mi smo spremni i da dajemo stipendije đacima samo da počnu izučavati zanate – poručuje Jovica Bratić.

Nestašica

Direktor Zanatsko-preduzetničke komore RS Jovica Bratić kaže da se najbolje moglo videti koliko vlada nestašica za majstorima dok se gradila „Delta“ u Banjaluci.

– Tada niste mogli ni za lijeka naći majstora jer su svi bili angažovani na gradnji tržnog centra. Nadam se iskreno da će biti nešto od predviđene reforme školstva. I ptice na grani znaju gdje su problemi – dodaje Bratić.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Izdvojeno

Close
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!