Politika

Nema sankcija za zloupotrebe javnih nabavki

Evropska komisija utvrdila je da su procedure nabavki u BiH pripremljene samo do određenog nivoa. Činjenica je i da nema sankcija za zloupotrebe javnih nabavki, jer ih pravosudne institucije tretiraju samo kao prekršaje. Iz Republike Srpske od 2014. godine bilo je više inicijativa za ocjene ustavnosti i izmjene tog zakona, kaže predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović.

Neophodno je, kaže predsjednik Parlamenta Republike Srpske, i da se uklone nedostaci zakona koji bi spriječili korupciju u javnim institucijama na svim nivoima vlasti.

Loading...

“Nije riješio ono pitanje koje je trebalo da se riješi, a to je pitanje korupcije i kriminala kroz te zakone i primjenu tih zakona o javnim nabavkama. Mislim da se tu može mnogo uraditi, da bi to bilo efikasnije i pouzdanije i sa manje problema u samoj praksi,” rekao je Čubrilović.

Žalbe na tendere, po sadašnjem zakonu, javne nabavke mogu neograničeno da zaustavljaju, zbog čega su onemogućavane gradnje, pa čak i nabavke lijekova. Pravnici smatraju da se i odluke po žalbama donose proizvoljno i bez kvalitetnih obrazloženja, a da ih često preinače i sudovi. Osim toga, smatraju i da bi trebalo izmijeniti postupak izbora članova Kancelarije za razmatranje žalbi, kako bi u njoj bili isključivo stručni ljudi. Pored toga, tvrde, da je i nadležnost Republike Srpske prenesena na nivo BiH.

“Suviše je centralizovan sistem, u smislu da Sarajevo, odnosno Kancelarija za razmatranje žalbi odlučuje o najvećem broju predmeta u Sarajevu, a onda kasnije se upravnim sporovima ta rješenja Kancelarije pobijaju pred Sudom BiH. Smatram da bi bilo mnogo logičnije da se decentralizuje odlučivanje Kancelarije za razmatranje žalbi, ali i da Republika Srpska vrati svoju nadležnost u tom pogledu,” kaže Nemanja Šikman, pravnik.

Nedostataka su svjesni i u Agenciji za javne nabavke BiH, ali poručuju da poštuju važeći Zakon. Godinama su procedure javnih nabavki na udaru kritika i Kancelarije za reviziju institucija BiH.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!