Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Banjaluka

Na Manjači nemaju vode, moraju hvatati i piti kišnicu

Mi smo vodu imali 1984. godine. Tada sam ti ja tovio 30 bikova i deset krava i imao sam vodu. Znaš li ti koliko vode treba kada se tovi 30 bikova? I nikad nismo imali problema. A sada ništa. Ni kapi.

Rezervni bazen

Jovan Regodić ima 70 godina i cijeli je život proveo na selu koje nosi njegovo prezime. Regodići broje desetak domaćinstava i nalaze se na Manjači, tridesetak kilometara od Banje Luke. Jovanovo selo jedno je od mnogih na Manjači koja godinama nemaju vodu.

– Iznad štale imao sam rezervni bazen u slučaju da vode nestane, ali to se nekad dešavalo na pola dana ili dan. Prije pet godina počeli su naši problemi s vodom. Za dva mjeseca 40 dana nemamo vode. Nestala je 6. maja, pa je nije bilo 21 dan. Onda je došla jedan dan, pa je nestala i nije je bilo 11 dana – priča Regodić.

Kada voda i dođe, dodaje on, nekoliko sati bude muljevita i niko je ne može piti, čak ni stoka. On i njegova supruga kupuju mineralnu vodu i sokove i to piju umjesto vode.

Napune bazene

– Vodu hvatam kako stignem i kako umijem. Ako nema kiše, onda kupim cisternu od osam kubika. To je 24 marke i ona traje četiri dana u vrh glave. Kada pada kiša, napune se bazeni i kade i onda imam dovoljno vode za žednu stoku – istakao je Jovan.

Krave daju manje mlijeka

Jovanova žena Dara veš pere na bazenima. Veš-mašinu, kaže, nikad nije ni imala. Dnevno pomuzu i do 200 litara mlijeka i nedostatak vode pravi im velike probleme.

– Ne možemo da se operemo, ne možemo da napojimo stoku. Ako krave ne piju vodu nakon cijelog dana ispaše, daju manje mlijeka. To se odmah osjeti. I taj manjak vidi se već na prvih deset litara mlijeka – kaže Dara.

(avaz)

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button