Banjaluka

Slobodna ekonomska zona motor za povećanje izvoza

Pored poslovnih zona koje su namijenjene za gradnju proizvodnih pogona Grad Banjaluka u narednom periodu planira da uspostavi slobodnu ekonomsku zonu sa ciljem da se unaprijedi izvoz.

Trenutno je Gradska uprava u potrazi za adekvatnom lokacijom za ove namjene. U Odjeljenju za lokalni ekonomski razvoj i strateško planiranje su rekli da je strateški cilj da Banjaluka bude sredina s povoljnim poslovnim okruženjem, jakom i konkurentnom privredom, rastom domaćih i stranih investicija te da iz tog razloga smatraju da je opravdano razmotriti realizaciju ovakvog projekta za područje grada.

– Strategijom razvoja grada Banjaluka, kao jedan od projekata u okviru programa koji se odnosi na upravljanje zonama za investiranje na području grada, planiran je projekat uspostavljanja slobodne ekonomske zone. Planirana je analiza potencijalnih lokacija prihvatljivih za uspostavljanje slobodne ekonomske zone, te početak aktivnosti koje bi omogućile njeno uspostavljanje – rekli su u ovom odjeljenju.

Kazali su da bi je planirani period za realizaciju ovog projekta 2021. i 2022. godina.

U cilju unapređenja poslovnog ambijenta u Banjaluci i poboljšanja uslova za investiranje Grad je do sada otvorio jednu poslovnu zonu u Ramićima, a uskoro bi trebala biti otvorena još jedna kod Jelšingrada. Ovo bi trebao biti nastavak tih aktivnosti.

Postoji nekoliko razlika između poslovnih te slobodne ekonomske zone.

– Poslovna zona je oblik preduzetničke infrastrukture koji predstavlja građevinski uređen i komunalno opremljen prostor, namijenjen da ga usklađeno i planski koristi veći broj privrednih subjekata koji obavljaju privrednu djelatnost – naveli su u ovom odjeljenju.

Kazali su da koncept slobodnih ekonomskih zona uključuje nekoliko specifičnih karakteristika.

– To je geografski razgraničeno područje, ima zajednički menadžment i administraciju, omogućava koristi za poslovne subjekte koji su fizički smješteni unutar zone, ima odvojena carinska područja i modernije procedure. Osnovna svrha im je privlačenje stranih ulaganja, generisanje zaposlenosti, te rast izvoza. One predstavljaju instrument za podsticanje izvoza i povezivanje preduzeća sa globalnim lancima vrijednosti, te strukturnu transformaciju lokalne ekonomije – rekli su u ovom Odjeljenju.

Povećenje investicija

Višegodišnjom Strategijom razvoja grada planirano je da se do kraja 2022. privuče 20 odsto više vrijednosti investicija u odnosu na 2017. godinu, te da se u istom periodu poveća broj zaposlenih za najmanje 15 odsto.

Izvor

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!