Kultura

U Hašanima obilježeno 35 godina od smrti Branka Ćopića

Poetskim časom i polaganjem vijenaca kod biste Branka Ćopića ispred Spomen-škole u njegovom rodnom mjestu Hašani danas je obilježeno 35 godina od smrti poznatog srpskog pisca.

Svetozar Ličina, predsjednik banjalučke Fondacije “Branko Ćopić”, rekao je da ovaj srpski pisac nije zaboravljen bez obzira da li se održavaju manifestacije njemu posvećene, jer je svoju stazu obilježio literarnim djelom.

“jJegovo djelo je literarni spomenik, a njegova djela se i danas čitaju. On nije samo zavičajni pisac, već i svjetski, prevođen na više od 40 jezika. Objavio je više od 2.000 naslova, a njegova djela štampana su u 10 miliona primjeraka”, rekao je Ličina.

Prema njegovim riječima, Fondacija svake godine objavljuje po jedno Ćopićevo djelo ili djelo pisaca koji su na njegovom tragu.

Predsjednik Skupštine Zavičajnog udruženja “Branko Ćopić” Hašani Dragana Todić navela je da je zahvaljujući donaciji od 25.000 KM iz kabineta predsjednika Republike Srpske u Hašanima izgrađen “mlin djeda Triše”.

“Očekujemo da će nakon nekih problema koje smo imali sa izvođačem radova, za mjesec-dva mlin biti zvanično pušten u upotrebu”, rekla je ona.

Načelnik opštine Krupa na Uni Mladen Kljajić navodi da su obustavljeni radovi na izgradnji replike rodne kuće Branka Ćopića u Hašanima.

“Prošle godine su izgrađene podrumske prostorije i dopremljena je nepotpuna građa. Dalje se ne radi i sad je sve to postalo neodgovorno. Stalno ponavljam da je riječ o donaciji Vlade Azerbejdžana od 26.000 evra, da su sredstva prebačena izvođaču, a ne na račun opštine. Razmišljam da na idućoj sjednici zatražim od Skupštine opštine da se odbaci ova donacija. Nadamo se da će resorna ministarstva u Vladi Srpske pomoći opštini Krupa na Uni da se kuća završi”, rekao je Kljajić.

On je naveo da je Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju obezbijedilo 20.000 KM za plansku dokumentaciju za projekat “Bašta sljezove boje” na 200 hektara.

“Na taj način bi rodna kuća Branka Ćopića, Spomen-škola i mlin djeda Triše bili povezani u jednu cjelinu”, rekao je Kljajić.

Prije polaganja vijenaca u Hašanima, u Osnovnoj školi “Branko Ćopić” u Donjem Duboviku, administrativnom centru opštine Krupa na Uni, poetski čas učenicima održali su Svetozar Ličina i Ranko Pavlović.

Branko Ćopić rođen je 1. januara 1915. godine u Hašanima, a 26. marta 1984. godine je izvršio samoubistvo, skočivši sa mosta na Savi u Beogradu.

Prvu književnu nagradu dobio je 1938. godine od Akademije sedam umjetnosti za kratku priču, 1939. godine dobio je Rakićevu nagradu, a zatim i nagradu Srpske kraljevske akademije 1940. godine.

Njegova antologijska zbirka pripovjedaka “Bašta sljezove boje” osvojila je Njegoševu nagradu 1972. godine, a NIN-ovu nagradu za najbolji roman dobio je 1958. godine za roman “Ne tuguj, bronzana stražo”.

Od 1968. godine bio je član Srpske akademije nauka i umetnosti.

Izvor

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!