Društvo

Neustavne odredbe Zakona o nasljeđivanju

Ustavni sud Republike Srpske utvrdio je danas da dio Zakona o nasljeđivanju koji se odnosi na normiranje nužnih nasljednika pod posebnim uslovima nije u saglasnosti sa Ustavom Srpske.

“Nije jasno šta je zakonodavac imao u vidu propisujući posebne uslove za nasljeđivanje usvojenika. Istom odredbom nije jasno i precizno normiran krug lica sa pravom nasljeđivanja nužnog nasljednog dijela, što je u suprotnosti sa ustavnim načelom vladavine prava”, saopšteno je iz Ustavnog suda Republike Srpske. 

Ustavni sud je utvrdio da nisu u skladu sa Ustavom i Zakonom o zaštiti od požara tabelarno prikazana sistematizacija Teritorijalne vatrogasne jedinice i Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o unutrašnjoj sistematizaciji radnih mjesta opštinske administrativne službe Kozarska Dubica. 

“Osnov neustavnosti i nezakonitosti navedenih odredaba opštih akata sadržan je u činjenici da načelnik opštine Kozarska Dubica, kao njihov donosilac, prilikom utvrđivanja sistematizacije radnih mjesta u Teritorijalnoj vatrogasnoj jedinici nije pribavio mišljenje Ministarstva unutrašnjih poslova”, navodi se u saopštenju. 

Ustavni sud nije prihvatio inicijative za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti pojedinih odredaba Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravnim sporovima, Zakona o opštem upravnom postupku, Zakona o osnovnom vaspitanju i obrazovanju i Zakona o porezu na dohodak, kao i ocjenu pojedinih podzakonskih akata.

(SRNA)

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!