Politika

Sutra 100 dana rada Vlade RS: Prolazna ocjena uprkos propustima

BANJALUKA – I pored nekoliko propusta i neispunjenih obećanja o rasterećenju privrede i povećanju plata, akteri političke, poslovne i sindikalne scene u Republici Srpskoj na određeni način Vladi RS dali su prolaznu ocjenu za prvih 100 dana rada, istovremeno ističući da je to kratak period za ozbiljnije ocjene i analize rada.

Vlada Republike Srpske izabrana je 18. decembra prošle godine, malo poslije ponoći, sa 44 glasa za i 37 protiv, a 28. marta navršiće se 100 dana njenog rada, tokom kojih je, prema mnogim ocjenama, bilo i uspona i padova. Opozicija u Republici Srpskoj tvrdi da je Vlada zaslužila prolaznu ocjenu za prvih 100 dana rada, ali da je ona između dvojke i trojke, dok u strankama u vlasti ističu da je još jako rano za ocjene te da Vladi treba dati godinu dana da se dokaže i pokaže da li može i zna da upravlja procesima u RS.

“Period od 100 dana nije dovoljan za neki učinak, ali je dovoljan da se odrede koncept i plan kako će se raditi. Čini mi se da Vlada nema koncept i da još nije krenula u punom kapacitetu”, rekao je za “Nezavisne” Nedeljko Glamočak, poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Dodaje da je Vlada nastavila sa zaduživanjem, što nije dobro, te da je privreda još jako opterećena i pored obećanja da će se porezi i doprinosi smanjivati.

Takođe, naglašava da loše stanje u javnim preduzećima koja se nalaze u dubiozi mora da se mijena, a da Vlada Srpske još ništa ne radi po tom pitanju te da je realno vrijeme u kojem se neke stvari o radu ili neradu mogu sagledati godinu dana.

Kao i Glamočak, i poslodavci u Republici Srpskoj pažnju skreću na obećanja o smanjenju doprinosa, ali naglašavaju da je 100 dana kratak period da se bilo šta značajnije desi da bi se moglo mjeriti i ocjenjivati.

“Što se nas tiče, imamo dogovor s novom Vladom da se nastavi raditi na sporazumu koji se odnosi na period 2018-2021. godine i koji je potpisan s prethodnom Vladom. Na tom planu još ništa posebno nije urađeno, mi očekujemo smanjenje stope doprinosa i tu bi se nešto značajnije moralo uraditi”, kaže Dragutin Škrebić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS.

“Poslovnu zajednicu brinu najave povećanja plata u javnom sektoru s obzirom na to da posebnu pažnju treba posvetiti javnoj potrošnji, koja je velika i koja se mora držati pod kontrolom”, naglašava za “Nezavisne” Škrebić.

Iz ugla sindikata, Vlada Republike Srpske i nije baš radila kako treba s obzirom na to da se sada vidi da od nekih obećanja, kao što je prosječna plata od 1.000 KM, vjerovatno neće biti ništa.

“Neće biti ništa od pompezno najavljivanog prosjeka od 1.000 KM. Taj prosjek je nedostižan i nemoguć bez povećanja plata u javnom sektoru”, rekao je Božo Marić, potpredsjednik Konfederacije sindikata Republike Srpske.

Marić za “Nezavisne” ističe da je pohvalno to što je pokrenut socijalni dijalog i što je Vlada preuzela ulogu da ga vodi s Unijom udruženja poslodavaca i sindikatima te da su u tom smislu održana već četiri sastanka.

“Opšteg kolektivnog ugovora nema već tri godine i ukoliko sve bude po planu trebalo bi uskoro da ga dobijemo”, rekao je Marić.

U vladajućim strankama naglašavaju da je 100 dana mali period za ozbiljnije analize i da su kroz program rada definisane neke strateške tačke te da se već krenulo u tom pravcu.

“Siguran sam da javnost očekuje puno više. Godina je dovoljan period da možemo da damo ocjenu. Poslije tog perioda očekujem da svi budemo objektivni i da neko, bez obzira na to kako se ko zove, preziva i kojoj partiji pripada, ako je pokazao da zna da radi, nastavi, a oni ministri koji nisu ispunili svoj zadatak da prepuste mjesto nekom drugom i sposobnijem”, rekao je Igor Žunić, poslanik SNSD-a u NS RS, dodajući da je Vlada zaslužila pozitivnu ocjenu, uprkos tome što su očekivanja javnosti daleko veća.

Ono što je Vlada RS uradila u ovom periodu svakako je povećanje plata policiji RS i prosvjetnim radnicima.

U Vladi juče nisu željeli govoriti na temu 100 dana rada, naglašavajući da će najvjerovatnije sutra biti održana pres-konferencija, na kojoj će govoriti premijer Radovan Višković i predočiti rezultate.

Izvor

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Izdvojeno

Close
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!