Banjaluka

Podrška Bihaću u rješavanju migrantske krize

Gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić, zajedno sa još 12 načelnika opština i gradonačelnika iz BiH, potpisao je danas u Bihaću izjavu podrške ovom gradu u smislu moralne i prijateljske pomoći pri rješavanju migrantske krize i pratećih pojava sa kojima se susreću građani i institucije Bihaća.

Ovaj događaj organizovan je u okviru akcije „Pomozimo Bihaću“, s ciljem da se pruži podrška Bihaću u kontekstu migrantske krize, koja se dešava godinu dana.

-Bihaću je potrebna pomoć, i ovdje se ne radi ni o kakvoj materijalnoj pomoći nego o tome da jedni drugima pružamo ruke prijateljstva kada nam je najteže, što smo i do sada radili i da svi zajedno iz Bihaća pošaljemo poruku da je ovo nešto sa čime se nijedna lokalna zajednica ne može nositi, pa tako ni mi – kazao je Fazlić. On je naglasio da migrantska kriza duboko utiče na život građana Bihaća i da je ovo kriza koja može da postane još veća, ukoliko nadležne institucije na nivou BiH ne preduzmu adekvatne mjere.

Gradonačelnik Radojičić kazao je da su danas u Bihaću predstavnici više lokalnih zajednica iz BiH kako bi podržali građane Bihaća i gradske vlasti sa izazovom sa kojim se oni susreću već duže vrijeme.

-To je problem takvih razmjera sa kojim se sama lokalna zajednica ne može da izbori. Svaka od lokalnih zajednica može da se suoči sa ovim problemom s obzirom na to da sve procjene govore o tome da su globalna kretanja i velike migracije na kojima je naša zemlja na ruti. I u svakoj od naših opština ili gradova može da se pojavi slična kriza i sa te strane možemo, nažalost, naučiti kako treba reagovati od strane lokalne zajednice – rekao je Radojičić.

Kako je naglasio, kriza ima višestruku dimenziju.

-Jedna je humanitarna, druga je bezbjednosna jer je desetine ljudi u kretanju, a tu su i zdravstvena i epidemiološka. U svakom slučaju, to je jedan kompleksan problem sa kojim nijedna lokalna zajednica, pa ni Bihać, ne treba da se suočava sam – naveo je Radojičić.

On je naglasio da je Banja Luka prijatelj i partner grada Bihaća.

-Ovdje smo bili i prošle godine, jer je Bihać naš mlađi partner u kandidaturi za Evropsku prestonicu kulture 2024. godine i radovaćemo se svakom novom projektu u kojem će naši gradovi da šalju pozitivne poruke i daju pozitivne primjere, ne samo u vezi sa ovom krizom zbog koje smo ovdje – zaključio je Radojičić.

I načelnik sarajevske opštine Centar Nedžad Ajnadžić istakao je da je migrantska kriza veoma složen problem, u kojem treba potpuni angažman svih nivoa vlasti u BiH. -Razumijem da ovaj problem ne može riješiti sam Grad Bihać i zbog toga svoje potencijale stavljamo na raspolaganje – kazao je on.

Poslije potpisivanja izjave, načelnici i gradonačelnici su posjetili migrantski kamp u tom gradu.

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!