Kultura

U Foči promovisana knjiga “Srpska priča”

Knjiga “Srpska priča-sjećanja iz rata i revolucije 1941-1945” majora jugoslovenske vojske u otadžbini Aleksandra Miloševića jedna je iskrena priča o usponima i padovima, istinama i zabludama srpskog naroda – istaknuto je na promociji u Foči. Knjigu je priredio istoričar iz Beograda Nemanja Dević.

Priređivać Nemanja Dević pojašnjava da je “Srpska priča” iskrena priča o svemu što je major Aleksandar Milošević, oficir vojske Kraljevine Јugoslavije, revolucionar, seljački sin, gerilac i potonji politički emigrant preživio u svojih skoro 100 godina života.

Loading...

– Knjiga je pisana iz jednog ugla jednog ravnogorskog komandanta tako da u njjoj ne možemo da tražimo objektivnu istoriju cjeline Drugog svjetskog rata. Pisac to nije ni pokušao da predstavi, mi vidimo jednu istoriju bez mržnje i pristrasnosti i važno nam je da kroz taj ugao vidimo što nam se to desilo u dvadesetom vijeku – rekao je priređivač knjige Nemanja Dević.

“Srpska priča” je priređena prema memoarima revolucionara Aleksandra Miloševića, na osnovu njegovih zapisa koje je u Kanadi dobio od majorovog sina Gorana. U ovoj knjizi objelodanjen je čitav jedan vijek kao trajno svjedočenje, istaknuto je u Foči.

– Aleksandar Milošević bio je čovjek koji je bio jako moralan i častan oficir i za koga čak i komisija za utvrđivanje ratnih zločina 1946. godine nije pronašla niti jedan dokument ili svjedoka o izvršenju zločina – rekao je istoričar Predrag Ostojić. 

Na promociji u Foči, koju je organizovala Srpske centralna biblioteka “Prosvjeta”, rečeno je da u pripremi treće izdanje knjige. Priređivač nastavlja promocije – u Srbiji, u Banjaluci, Srebrenici i Bratuncu.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!