Hronika

Potvrđena optužnica protiv direktora škole i dva profesora

TUZLA – Opštinski sud Tuzla potvrdio je optužnicu protiv direktora i dva profesora Mješovite srednje rudarske škole u Tuzli, osumnjičene za falsifikovanje službene isprave i primanje dara.

Optužnice su potvrđene protiv direktora Dražena Ašćerića (57) i profesora Dževdete Ferhatbegović (38) zbog sumnje da su počinili produženo krivično djelo falsifikovanje službene isprave, te profesora Zijada Salčinovića (62) zbog primanja dara i falsifikovanja službene isprave, saopšteno je danas iz Tužilaštva Tuzlanskog kantona.

Salčinović je osumnjičen da je kao profesor i član komsije za obrazovanje odraslih u ovoj školi, od juna 2017. do juna 2018. godine, od 10 vanrednih polaznika tražio i uzimao pojedinačno od 150 do 1.000 KM, omogućavajući im sticanje diplome rudarskog ili geološkog tehničara bez polaganja ispita pred stručnom komisijom.

Na taj način, Salčinović je sebi pribavio korist od ukupno 3.900 KM.

U optužnici je navedeno da je on od tri vanredna polaznika tražio novac koji mu nisu dali, a od jedne osobe tražio i uzeo 100 KM da bi joj uredio maturski rad.

Salčinović, Ašćerić i Ferhatbegovićeva su optuženi da su kao članovi komisije u više navrata ovjeravali i potpisivali neistinite podatke u službenim ispravama da su polaznici polagali pojedine ispite pred komisijama, a kao naknadu za rad u komisijama sebi pribavili imovinsku korist.

U optužnici je navedeno da je Salčinović tako sebi pribavio korist od oko 1.150, Ašćerić oko 1.750 KM, dok je Ferhatbegovićeva sebi pribavila manju imovinsku korist.

U optužnici je predloženo da Salčinoviću bude izrečena mjera zabrane obavljanja djelatnosti nastavnika u osnovnim i srednjim školama u BiH u periodu od pet godina, a Sud mu je izrekao mjeru zabrane prilaska školi.

Predloženo je i da od optuženih bude oduzeta imovinska korist pribavljena krivičnim djelima.

(SRNA)

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!