Nauka i tehnologija

Kineski rover došao do zanimljivih otkrića na Mjesecu

​U okviru kineske misije Chang’e 4 došlo se do nekih zanimljivih otkrića, te se nakon analiza Mjesečeve kore utvrdilo da Zemljin satelit krije određene tajne.

U naučnom radu koji je objavljen 16. maja eksperti koji učestvuju u misiji otkrili su sastav Mjesečeve površine u South Pole-Aitken basenu koji se nalazi na takozvanoj „udaljenoj“ ili „tamnoj strani Mjeseca“, pa prema novoj teoriji Zemljin satelit nije oduvijek bio „hladan i mrtav“ kao danas, već je svoj put započeo kao „veliko i vrelo“ nebesko tijelo na kojem su se nalazili okeani magme.

Loading...

Okeani su se postepeno hladili te teže minerale deponovali dublje u Mjesečevu koru, dok su lakši ostajali na površini i pravili slojeve, tako da se površina uglavnom sastoji od aluminijum silikata. Tako se došlo do novih saznanja o termalnoj evoluciji Meseca, što doprinosi i razumijevanju toga kako se formirala unutrašnjost Zemlje.

Chang’e 4 rover se u Von Kármán krater, koji se nalazi na dnu South Pole-Aitken basena, spustio u januaru 2019, te oslobodio Yutu-2 rover koji sadrži spektrometar koji mu služi za merenje količine svjetlosti koja se odbija od površine. Na osnovu proučavanja odbijene svjetlosti naučnici su mogli da detektuju minerale i odrede njihov hemijski sastav. Zbog toga je kineska misija prilično važna, budući da se prva fokusira na sastav Mjesečeve kore, a dalji rad će doprinjeti još boljem razumijevanju koje bi moglo da rasvijetli neke dobro čuvane kosmičke tajne, poput načina na koje su se formirala udaljena nebeska tijela.

(CNet)

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!