Društvo

NEKAD SVETINJA, DANAS IZVOR ZARADE Sve učestalije krađe bista narodnih heroja na području Prijedora

Učestale su krađe bronzanih bista i slova sa nadgrobnih spomenika na grobljima na području grada Prijedora, a među ukradenima je i bista majora Zorana Karlice, komandanta izviđačke čete 43. prijedorske motorizovane brigade Vojske Republike Srpske koji je poginuo u odbrani Prijedora 30. maja 1992. godine.

Loading...

– To sam nekako doživjela kao da su ga drugi put ubili – rekla je Srni njegova supruga Zdravka, dugogodišnji predsjednik Organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila grada Prijedora.

Bista heroja odbrane Prijedora ukradena je 13. januara. Prva informacija o tome iznesena je na sjednici Foruma za bezbjednost zajednice grada Prijedora posljednjeg dana januara, a porodica nije željela da to bude objavljeno u medijima, želeći tako da zaštiti policijsku istragu.

Član Foruma iz Policijske uprave Prijedor Zoran Inđić rekao je tada da policija vodi plansku aktivnost na otkrivanju počinilaca i da sa velikim stepenom sigurnosti može reći da je motiv stvaranje protivpravne imovinske koristi.

– Imamo saznanja da je riječ o organizovanoj grupi koja prije nego što nešto ukrade već ima dogovoreno gdje će to istopiti, a gdje prodati sirovinu. Neko je pokušao praviti biznis – naveo je Inđić.

Policija je apelovala da sugrađani obrate pažnju i prijave na broj 122 ako uoče kretanje nepoznatih lica u teretnim vozilima u blizini grobalja, iako je otežavajuća okolnost što su groblja najčešće udaljena od naseljenih mjesta.

Na izbornoj skupštini Boračke organizacije grada Prijedora, koja je održana juče, jedan od delegata pitao je kako u javnosti nema informacija o ovom slučaju, a predsjednik Boračke organizacije PU Prijedor Vojislav Kondić odgovorio je da je, osim biste majora Zorana Karlice, ukradeno još petnaestak, među kojima sedam ili osam poginulih saboraca.

On je napomenuo da ove informacije daje nezvanično, dodajući da je istraga u toku i da je u dosadašnjem toku isključeno da su razlozi nacionalna ili vjerska mržnja i netrpeljivost.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!